У Міжнародний день дарування книг відкрили Музей літератури

16.02.2022 12:29   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

14 лютого у Міжнародний день дарування книг за ініціативи Українського клубу авторської пісні та співаної поезії, господарки Музею на вулиці Поштовій Любові Мобіло рівненськими письменниками у Рівному створено Музей літератури рідного краю.

Зі слів керівниці Клубу авторської пісні та співаної поезії, письменниці,  членкині Національної спілки письменників України та Національної всеукраїнської музичної спілки Валентини Люліч вказана ідея виникла вже давно, лише чекала свого часу. Як відзначила Валентина, сьогодні і зараз, як ніколи є актуальним та потрібним збереження українського слова. Адже кожен має всі ресурси аби тримати обороноздатність нашої держави, якщо військові зборонять зброєю, то письменники - словом, а автори, виконавці – піснею. Більш того, відкриття Музею літератури саме в Музеї на вулиці Поштовій є символічним, адже саме тут сто років тому збиралася творча інтелігенція, читали, співали, вели мистецькі бесіди, тут кипіло літературно-мистецьке життя Рівного. Стало би гарною традицією відновити тут, у серці Рівного, такі зустрічі.

Як зазначила Валентина, також хочеться звернути увагу громадськості на українське слово, на його значення для міста та держави вцілому, закликати до читання, зацікавити громаду міста та гостей у літературі рідного краю, значною частиною якої стали Улас Самчук, Олена Теліга, Зузанна Гінчанка, і яку сьогодні творять наші сучасники, які живуть поруч.

Так, під час відкриття Музею власні книжечки подарували Оленка Медведєва, Валентина Люліч, Наталка Демедюк, Тамара Бацмай, Юрій Матвійчук, Любов Ярмолюк, Віктор Шупер. Звучала не лише поезія у авторському виконанні, а й пісні на вірші місцевих авторів у виконанні Валентини Слуквіної, Юрія Матвійчука, Валентини Люліч, Олексія Потянка, Тетяни Мацюк.    

Пані Люба, господарка Музею на Поштовій, організатор щорічного Свята вулиці Поштової, зазначила, що заради збереження міста історичного вона створила це музей, а представлення письменників рідного краю стане своєрідною родзинкою. До неї постійно приїздять різноманітні гості, якось ночував і Кузьма Скрябін. Тому, відтепер є місце, де гості міста зможуть познайомитися із літературою Рівного у книгах місцевих письменників. Така ініціатива є досить цікавою та необхідною. Як відмітила пані люба, у планах проводити літературні та мистецькі зустрічі, аби відновити тут центр духовності та культури.

Також, пані Люба запрошує усіх авторів долучатися до ініціативи, стати часнинкою історії Рівного, подарувавши власну книжечку або аудіоальбом із автографом. Всі книжечки експонуватимуться на постійній основі у Музеї на вулиці Поштовій і будуть презентовані під час проведення Свята вулиці.

Так, на туристично-мистецькій мапі Рівного з’явилося іще одне місце в самому центрі Рівного, яке варто відвідати, аби не лише споглядати місто, а й пізнати його духовність!  

Гарна ініціатива! Тому приєднуємось до ідеї і запрошуємо авторів Рівненщини до співпраці!

Фото: Даша Мельничук

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews