Україна має домовитися з іноземними кредиторами про списання частини боргів, – «УДАР Віталія Кличка»

18.02.2022 21:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Кожна десята гривня державного бюджету України у 2022 році піде на виплату і обслуговування зовнішнього боргу, або кожна друга – якщо врахувати виплати за внутрішнім боргом.

«Виплати по боргам багаторазово перевищують виплати на будь-які інші цілі», - прокоментував Валентин Демчук, лідер Рівненського «УДАРу», - «Скидається на те, ніби першочергове завдання бюджету – це фінансування боргу. Проте Україна повинна спрямовувати основні кошти на розвиток та підтримку обороноздатності».

null
 

У ситуації реальної загрози військового нападу Росії на Україну кожна бюджетна гривня має витрачатися з максимальною ефективністю, - заявляють в «УДАРі». Від сильної України залежить захист всіх європейських країн. Українська влада має вийти з продуманою стратегією скорочення державного боргу. Одним із перших кроків повинне стати ініціювання переговорів з міжнародними донорами (насамперед із США та Великобританією як підписантами Будапештського меморандуму) щодо відтермінування виплат та списання частини зовнішніх боргів.

Необхідно вже зараз розпочати переговори з найбільшими іноземними державними кредиторами про реструктуризацію прямого та гарантованого зовнішнього боргу з метою списання його частини або принаймні зниження відсоткового навантаження – заявляють експерти.

Домовленості про розстрочку виплат або списання боргів суттєво посилять економічний потенціал України та підвищать шанси вистояти у протистоянні з агресивно налаштованою Росією. Вивільнені кошти будуть спрямовані в реальний сектор економіки і працюватимуть на добробут громадян.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews