У Рівному нагородили лауреатів всеукраїнської літературної премії імені Анатолія Криловця

22.02.2022 15:56   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Вже третій рік поспіль Рівненською обласною організацією Національної спілки письменників України спільно з НСПУ проводиться конкурс на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Анатолія Криловця – відомого українського поета, перекладача, літературознавця, кандидата філологічних наук, доцента, Відмінника освіти України, члена Національної спілки письменників України.  

Символічно, у День народження поета 20 лютого у Рівненській обласній бібліотеці для молоді відбулося нагородження лауреатів Премії. Захід провели у змішаному форматі: офлайн, відкоконференція Zoom, а також онлайн-трансляція на Facebook-сторінці бібліотеки.

На початку зустрічі учасники переглянули відеофрагменти, на яких Анатолій Криловець читає власні вірші. З вітальним словом виступила українська поетеса, прозаїкиня, перекладачка, авторка-виконавиця, голова оргкомітету Премії Валентина Люліч, а також також син Анатолія Криловця -  члена журі Роман Криловець, котрий зачитав авторську поезію батька.  

Валентина Люліч відмітила, що вручення цієї премії є символічним, не лише як пам’ять про світлу людину та українського поета – земляка, а також як приклад добра і допомоги людям, які прагнуть нести художнє слово. Можливо, для когось саме ця премія стане вирішальною та відкриє великий шлях до творчості, у світ літератури. Оскільки, саме таким був Анатолій Олександрович, відчував в людині письменника і завжди безкорисно простягав руку допомоги, вірив у них і відкривав нові шляхи. Саме він започаткував у Острозькій академії спеціальність «Літературна творчість», заснував обласну премію для тих, хто тільки входить у літературу, імені Михайла Дубова, всеукраїнську літературну премію за патріотизм імені Івана Низового, написав низку рекомендацій молодим авторам для вступу в Національну спілку письменників України, які вже сьогодні є успішними письменниками та членами НСПУ.

Валентина також висловила подяку членам журі Премії – сім’ї Анатолія Олександровича в особі сина Романа та дружини Наталії, відомому поету, голові Закарпатської організації НСПУ Василю Кузану, письменниці та журналістці Наталії Демедюк, доктору філологічних наук, професору Галині Вокальчук, а також поетесі, членкині НСПУ Світлані Луцковій, яка також є меценатом зазначеної Премії.

Так, за рішенням журі цьогорічними лауреатами у номінації «Любовна лірика» стали: лауреат першого ступеню -  Юлія Сільчук (Ковель), лауреат другого ступеню - Христина Семерин (Острог), лауреатство третього ступенб розділили Іван Генрош (Львів) та Яна Грицан (Івано-Франківськ). У номінації «Філософська лірика» перше місце посіла Оксана Лозова (Львів), друге  -  Віктор Крупка (Вінниця), третє - Олександр Гунько (Херсон) відповідно.

Особливими відзнаками літературної премії імені Анатолія Криловця відзначили: Олега Андрішко, Олега Гончаренка, Василя Вертипороха, Олеся Гриба, Світлану Шинкар, Юрія Хмелевського, Ярослава Гиць та Віктора Шупера.

Про літературні пошуки та творчі успіхи розповіли лауреатка премія Юлія Сільчук, а також Віктор Шупер, який отримав відзнаку цієї Премії. У онлайн форматі до заходу долучилися секретар НСПУ по роботі з молоддю Юлія Бережко-Камінська, лауреати премії Віктор Крупка та Олександр Гунько, а також членкиня журі Галина Вокальчук.

Присутні висловлювали власні спогади, пов’язані із Анатолієм Криловцем, читали його творчість та співали пісень на слова поета. Наприклад, цікаві розповіді ми почули від дитячої письменниці Тамари Бацмай, поетеси Любові Ярмолюк та інших, а пісні звучали у виконанні Валентини Люліч та Валентини Слуквіної.

Після вечора присутні пам’янули Анатолія Олександровича на його могилі у селі Вельбівному Острозького району та провідали його сім’ю.

Слід відмітити, що премія імені Анатолія Криловця – єдина премія всеукраїнського масштабу, яка вручається саме у Рівному. Премія вручатиметься і надалі, а організатори вже готуються до наступного конкурсу.      

null
 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews