Рівнянам, які зараз за кордоном: як зареєструвати народження дитини поза межами України

11.04.2022 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
За останніми даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, від початку повномасштабної війни з України виїхали понад 4 мільйони українців. Серед них можуть бути вагітні жінки, яким доведеться народжувати за кордоном. Тому спробуємо роз'яснити, як зареєструвати народження дитини за межами України.
 
Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, в тому числі і народження дитини, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Реєстрація народження дитини провадиться без стягнення консульського збору.
 
Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати невідкладно, але не пізніше одного місяця з дня народження дитини, а при народженні мертвої дитини – не пізніше трьох діб.
Для реєстрації народження дитини в консульській установі потрібні:
  • документ медичного закладу про народження дитини;
  • паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків);
  • документ, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо).
Зазначимо, що особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином/кою України.
Місце народження в цьому випадку не впливає на можливість набуття нею громадянства України: особа набуває громадянство України незалежно від того, народилася вона на території України чи за її межами.
 
Пресслужба Рівнеради

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews