Рівненські громади обговорили розвиток волонтерських ініціатив

16.06.2022 22:39   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

 

Волонтерство стало невід’ємною частино життя чи не кожної територіальної громади України. Після повномасштабного вторгнення російської федерації започаткувалася низка волонтерських ініціатив, які підтримують переселенців, цивільне населення та військовослужбовців.

Представники рівненських громад стали учасниками інформаційної сесії, яку організували Регіональний офісі «U-LEAD з Європою» у Рівненській області та Рівненська обласна організація Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА».

На заході обговорювалися кращі приклади волонтерських ініціатив в громадах Рівненщини та роль волонтерства у розвитку громади.

«В Україні багато людей в кризові моменти вміють активізуватися та включатися в допомогу в тій чи іншій сфері. Важливо, щоб в громадах зуміли зберегти цю активність в подальшому та направити її в нові русла. З діючими волонтерськими ініціативами необхідно починати працювати вже зараз, щоб не втратити контакт з активістами у майбутньому», – наголосив Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області.

За словами Андрія Токарського, голови Рівненської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА», соціальна згуртованість, як наслідок волонтерської діяльності, важливий напрямок для подальшого розвитку територіальних громад. Спікер зазначив, що в Україні волонтерство активно розпочало розвиватися у 2014 році. З того моменту появилося багато потужних ініціатив, організацій та фондів, які займаються на професійному рівні волонтерством.

На думку Андрія Токарського, ініціативність являється ключовим фактором, який мотивує людей займатися волонтерством. Ще одним важливим моментом є набір певних компетентностей, якими володіє людина та готова ними ділитися на безкоштовній основі з іншими.

«Важливо розуміти, що волонтерство це не тільки громадський сектор. У більшості випадків волонтери працюють у тих напрямках, де не зовсім вдається справитися державі. Мається на увазі те, що люди мають бажання та ресурси закрити певні напрямки», – поділився експерт.

Зазначалося, що між волонтерами є певний рівень конкуренції, але її не повинно бути між ними та органами місцевого самоврядування. Експерт наголошував, що волонтерські ініціативні групи з часом можуть трансформуватися в інституційні структури – громадські організації чи благодійні фонди.

«Територіальні громади повинні підтримувати волонтерів та показувати, що для них їхня робота цінна та потрібна. В такий спосіб вдасться на тривалий час зберегти в людях ініціативність та готовність долучатися до проєктів розвитку громади», – резюмував Андрій Токарський.

В ході інформаційної сесії представники громад ділилися своїм досвідом волонтерської діяльності та ділилися прикладами волонтерських ініціативи, які за початкові та діють в їхніх територіальних громадах.

 

***

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews