Керівники 15 зоопарків з усієї України прибули до Рівного. З якою метою

05.08.2022 07:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Понад 15 керівників зоопарків з усієї країни з’їхалися у Рівне, щоб привітати наш зоопарк із 40-річним ювілеєм.

- Понад 50 тварин були доправлені до нас у зоопарк через війну. Окрім того саме зоопарк став розрадою для тих, хто знайшов прихисток у Рівному. Ці люди, так як і ви, приїхали з різних куточків України. Понад 12 тисяч ВПО відвідали зоопарк і залишили гарні враження про нього. І кількість відвідувачів не зменшилась, а то й збільшилась за останній час, - відзначив міський голова Рівного Олександр Третяк, звертаючись до керівників звіринців.

Та сучасні умови ставлять перед керівництвом зоопарків і величезні виклики. Одні виживають під кулями та обстрілами, інші — іноді ціною життів працівників, рятують тварин.

- Асканія Нова знаходиться під окупацією, добре, що від обстрілів не загинула жодна тварина. Люди працюють під тиском окупаційної влади. Над заповідником все ще майорить український прапор, хоч у ОТГ вже ні... Маємо запас кормів, медпрепаратів для тварин, але ситуація критична з фінансуванням, бо фактично змушують перереєстровуватися, ми це відкидаємо, бо це фактично колабораціонізм. Складно, але ми тримаємося і сподіваємося, що зможемо повернутися, - розповів Олександр Мезінов, представник заповідника Асканія Нова.

Як розповів директор Фельдман-Екопарк з Харківщини Віталій Ільченко, заклад потрапив фактично в епіцентр бойових дій. Загинуло п'ятеро співробітників і 15-річний син працівниці, а інші під постійними обстрілами та тиском евакуйовували тварин. До слова, чимало тварин із цього закладу певний час перебували і у Рівненському зоопарку.

Не легко і тим, чиї заклади досі працювали за новітніми технологіями, адже не так давно пройшли повне оновлення.

- У нас сучасний зоопарк, на сучасних технологіях, прогресивних, нових, але це все потребує нагляду та уваги більше, аніж ми маємо зараз. Але ми працюємо, тварини є і ми їх бережемо, - запевнив представник КП Харківський зоопарк Олег Грищенко.

Також під час круглого столу директори та представники закладів обговорили перспективи розвитку зоопарків в Україні, як державних так і приватних.

- Буремний час, бо десь, на щастя тихо, а десь щодня бомблять, але зоопарки живуть. Та найцінніше, це не тварини, яких ми любимо, найцінніше - це люди, які працюють у зоопарках. Бо цьому ніде не вчать, цей досвід можна здобути тільки практикою. І надзвичайно цінно, коли міська влада підтримує зоопарк, я це знаю що власного досвіду, - наголосив під час зустрічі Президент асоціації зоопарків України, директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий.

Пресслужба Рівненської міської ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews