У Рівному відбувся Всеукраїнський форум «Нематеріальна культурна спадщина Полісся»

11.08.2022 10:38   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

У Рівному відбувся Всеукраїнський форум «Нематеріальна культурна спадщина Полісся: виклики щодо збереження національних цінностей та народних надбань».

null
 

В рамках Форуму - конференція щодо охорони, розвитку та промоції спадщини Полісся, благодійний етно-вечір в одному із закладів Рівного та зустріч бібліотекарів, на якій Ігор Степурін, видавець та голова ревізійної комісії в Українській Асоціації Видавців та Книгорозповсюджувачів, ділився інсайдами видавничої справи та розповідав, як провадити промоцію книг про нематеріальну культурну спадщину.

null
 

 

null
 

 

null
 

Нагадаємо, у конвенції ЮНЕСКО надається таке роз’яснення нематеріальної культурної спадщини: це звичаї, форми представлення і вираження, знання і навички, — а також пов'язані з ними інструменти, предмети, артефакти і культурні простори, — визнані співтовариствами, групами і, в деяких окремих випадках, особами як частина їхньої культурної спадщини.

null
 

 

null
 

Для кращого розуміння гостями форуму нематеріальної спадщини, зокрема рідного Поліського краю, організатори забезпечили появу на сцені її носіїв. Під час подій митці читали поезію, грали на лірі, співали українські пісні, проводили дефіле архаїчних поліських строїв, а окремим почесним блоком програми стала подія офіційної передача сайту «Бортництво Полісся» у КЗ РОР «Рівненський обласний центр народної творчості» (директорка закладу – Ірина Рачковська).

null
 

Передачу здійснювала Влада Литовченко, директор Вишгородського історико-культурного заповідника та кандидат історичних наук.

«Присутність України в інформаційному та культурному полі інших країн – це не абстрактна категорія, а дуже конкретна і нагальна потреба», - підкреслив голова РОВА Віталій Коваль.

null
 

Ірина Рачковська переконана, що Рівненщині є про що заявити світу, адже після українського борщу, який потрапив до переліку ЮНЕСКО, черга за поліським медом та мациком. А ще: давня техніка виготовлення дудки-викрутки, серпанкове ткацтво, геометрична вишивка Зарічненщини та Сарненщини, а також тисячолітній обряд «Водіння Куста».

null
 

 

null
 

Серед спікерів Форуму були гості міста: Влада Литовченко, Ірина Френкель, Валентина Дем’ян та Олена Іщенко. Спікери розповідали про співпрацю державних та недержавних установ, громад та спільнот у контексті нематеріальної культурної спадщини, про інструменти охорони спадщини та механізми етноосвіти.

null
 

Носії спадщини та територіальні громади можуть зберігати свою спадщину різними шляхами: внесення їх до переліків – один зі шляхів, іншим є створення комерційних брендів. Про це розповідала Валентина Дем’ян, голова експертної ради з питань НКС при МКІП.

Головна загроза на даний час – це, безумовно, війна з росією, адже військова агресія як загроза для всього цивілізованого світу в цілому, так і критична небезпека для носіїв нематеріальної культурної спадщини зокрема. Крім того, пошкоджуються та знищуються локації та реквізити – інструменти, матеріали тощо.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

Автор: Юлія Семенова


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews