Підготовка житла до опалювального сезону: практичні поради для рівнян

08.09.2022 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Рівне готується до старту опалювального сезону. Він цьогоріч буде вкрай непростим. Тож недарма українців попереджають про можливе зменшення нормативної температури у приміщеннях. Нині це 20 градусів Цельсія. Поміж тим розглядається можливість зменшити норму до 18 градусів, але не нижче 16. Експерти вже порахували, що при зменшенні температури на 4 градуси (до 16) кількість спожитого палива зменшується до 20%.

Та не варто впадати у відчай. Краще заздалегідь подбати про те, аби ваша оселя була максимально готова до початку опалювального сезону.

Утеплення дверей

Через протяги та погану теплоізоляцію дверей втрачається до 15% тепла. Варто прослідкувати, щоб полотно дверей щільно прилягало до коробу. Щоб усунути протяги, можна проклеїти поверхню дверей, що прилягає до коробу, ущільнювачем. Це може бути ізолон – матеріал на клейкій основі. Також важливо перевірити, чи щільно закриваються балконні та міжкімнатні двері. Вони теж повинні добре зберігати тепло в приміщенні. Фурнітура повинна щільно зачиняти двері.

Для багатоповерхових будівель необхідно звернути увагу на двері, які ведуть на горище та в підвал, а за необхідності їх варто утеплити. Якщо двері металеві, то їх полотно можна утеплити зсередини мінеральною ватою, полістиролом або іншим теплоізолюючим матеріалом.

Утеплення вікон

Через неякісні склопакети або неутеплені дерев’яні вікна втрачається до 20% тепла. Фурнітура повинна щільно зачиняти вікно. Для цього вона має бути відрегульована та змащена. Варто перевірити ущільнювач. Якщо він деформувався, втратив еластичність, потріскався – його потрібно замінити. Ущільнювач необхідно змащувати рідким силіконом або мастилом на його основі. Якщо вікна дерев’яні, то варто перевірити лакофарбове покриття та за необхідності його варто відновити. Воно захищає дерев’яні поверхні від пошкоджень. Також потрібно перевірити простір навколо вікна на наявність щілин. Монтажна піна має бути ізольована, адже вона руйнується при контакті з сонячним промінням, і забарвлюється в темно-рудий колір. А це означає що простір між вікном і стіною вже не герметичний. Скло має бути цілим. Якщо є тріщини, а замінити скло немає можливості – потрібно змастити тріщину безколірним лаком і, після висихання, проклеїти скотчем. Штапики на вікнах мають бути цілими. В ідеалі – посадженими на силікон. У крайньому разі можна нанести прозорий силікон в щілину між штапиком та склом.

Дерев’яне вікно варто утеплити поролоном або більш сучасним утеплювачем. А зверху – проклеїти скотч. Також можна придбати спеціальні ущільнювачі на клейкій основі. Найбільш надійний спосіб підготовки дерев’яного вікна до холодів – його комплексне відновлення. У разі чіткого виконання усіх технологічних етапів можна досягти практично ефекту склопакета. Якщо немає фінансової можливості провести вищезазначені заходи, достатньо вікно закрити цупкими шторами, які не закриватимуть опалювальний прилад.

Радіатори опалення

Вони повинні бути чистими як ззовні, так і зсередини. Рекомендується промивати радіатори раз на 3-4 роки. Ця профілактика значно збільшить тепловіддачу. Взимку варто слідкувати, щоб радіатори рівномірно прогрівались. Якщо частина батареї холодна – там утворилась повітряна пробка. Її можна усунути самостійно, якщо радіатор оснащений спеціальним клапаном або – викликати слюсаря. За батареєю рекомендують встановити спеціальний тепловідбивний екран (фольга з утеплювачем), щоб спрямувати у приміщення максимальну кількість тепла. Такий екран має виступати за батарею на 10 см з кожної сторони. Простір перед радіаторами повинен бути вільним, щоб не перекривати тепло. Його не варто закривати меблями чи шторами. Це допоможе зберегти 15-20% теплоенергії, яка втрачається через несправність радіаторів опалення.

Утеплення всього будинку

Окрім власного помешкання потрібно також подбати про утеплення всього будинку. Потрібно перевірити вікна на сходових клітинах. В ідеалі – встановити енергоефективні склопакети. Якщо ж можливості такої немає, можна утеплити їх за допомогою спеціальних матеріалів: ущільнювача, герметика, віконної плівки тощо. Те ж саме стосується і вхідних дверей, подбайте, щоб вони гарно зачинялись та не було протягів. Індивідуальне утеплення помешкання в багатоповерховому будинку не впливає істотно на зменшення вартості опалення. Неякісне виконання робіт з утеплення, може призвести до зміни точки роси, а отже до погіршення умови роботи огороджуючих конструкцій.

Електромережі

Враховуючи, що забудова міста проводилась більше ніж 50 років тому, варто звернути увагу на потужність одночасно увімкнених приладів та стан електромереж. Якщо одночасно працюватиме велика кількість електроприладів, це може привести до відключення автоматів у загальному щитку, або в гіршому випадку при старій проводці призвести до пожежі.

Пресслужба Рівненської міської ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews