Включити Уласа Самчука до шкільної програми – депутатка від «Батьківщини» Алла Черній

13.09.2022 10:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Включити до програми вивчення української літератури в закладах загальної середньої освіти творчого спадку українського письменника Уласа Самчука – розробку такого проекту рішення ініціювала Алла Черній, голова постійної комісії з гуманітарної політики Рівнеради.

Вивчення творчості українського письменника Уласа Самчука школярами буде обов’язковим. За часів незалежної України автор вже потрапляв до шкільної програми, проте під час президентства Віктора Януковича творчість митця була вилучена із шкільного курсу літератури.

Йшлося про роман «Марія», в якому йдеться про Голодомор в Україні, також вивчалися уривки з роману «Волинь» та стаття «Нарід чи чернь?».

Отже, на другому пленарному засіданні XIII сесії Рівненської обласної ради депутати прийняли рішення  звернутися до Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета включити творчість Уласа Самчука до шкільної програми, за це проголосували 50 депутатів.

Депутати вважають, що вивчення творчого спадку цього знакового митця позитивно відобразиться на громадянській ідентичності українських школярів, сприятиме національно-патріотичному вихованню.

Нагадаємо, що у Рівному є літературний музей Уласа Самчука та запроваджено літературну премію імені письменника. Улас Самчук був претендентом на здобуття Нобелівської премії 1982 р. за трилогії — «Волинь» та «Ост».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews