У Рівному відбувся фестиваль «Ліра-фест»

20.10.2022 07:19   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Днями у Рівному відбувся фестиваль, приурочений до Покрови, Дня захисників та захисниць, 80-річчя заснування УПА та Дня козацтва.

Метою фестивалю, як зазначила одна з організаторів Ірина Баковецька, була популяризація української лірницької традиції та збір коштів на ЗСУ. День Покрови учасники та гості фестивалю розпочали з кобзарювання та лірникування поблизу храмів, згодом в Обласному центрі народної творчості учасники виступали: лірники, кобзарі, бандуристи та фольклорні колективи показали вишукану майстерність слова, музики та пісні.

null
 

До річниці заснування УПА співали повстанські пісні – на майдані Незалежності, у центрі Рівного.

У рамках ліра-фесту вечір виявився щедрим на події: в органному залі відбувалась виставка Миколи Бендюка «Ніл Хасевич – головний художник УПА», в той же час рівняни могли задонатити на ЗСУ, відвідавши благодійний захід «Вечеря з лірниками» у ресторані «Нью-Йорк» на Покровському. Для глядачів – перфоменс від місцевих студентів, які вдяглися в історичні вбрання воїнів УПА та влаштували дефіле. Лірники з різних куточків України вражали своїм виконанням як традиційних український лірницьких пісень, так і каверів на сучасні рок-гурти.

null
 

«Вшанували пам'ять усі покоління Захисників - від Козацької доби, зародження УПА та сьогоднішніх воїнів, які тримають над нами небо! Було багато локацій, програм, концертів, учасників, виконавців. Богородиця відбивала ворожі стріли від Рівненщини, тому повітряні тривоги не лунали. Бо прославляли ми Матір Бога нашого, вшановували Предків і все робили для Перемоги!», - розповіла на власній сторінці у Фейсбук Ірина Баковецька.

null
 

Співорганізаторами, які підтримали ініціативу КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР, стали: Управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому, Етнокультурний центр Рівненського міського Палацу дітей та молоді та ГО «Молодіжне творче об’єднання «Древлянські джерела».

Фото: Юлія Семенова

Автор: Юлія Семенова


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews