Формуючи держбюджет під час війни, не можна забувати й про людей, які залишились в Україні, - Батьківщина

08.11.2022 16:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

«Батьківщина» утрималась від голосування за бюджет на 2023 рік, оскільки в документі не враховані критичні поправки депутатів партії. Зокрема, пенсії та соціальні виплати залишилися на рівні попередніх років, а освітню субвенцію знижено на 30 млрд грн порівняно з попереднім роком. На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина», перший заступник Бюджетного комітету ВРУ Іван Крулько. За словами парламентаря, потрібно вирівняти мінімальні пенсії та соціальні виплати хоча б на рівень інфляції до реального фактичного прожиткового рівня.

«Інфляція цьогоріч становила близько 40%. На наступний рік уряд заклав інфляцію 30%. Тобто на цей індекс інфляції треба було підвищувати соціальні стандарти. Бо всі ми бачимо суттєве здорожчання харчів, інших товарів, і як це позначається на купівельній спроможності людей. Ми розуміємо, що бюджет-2023 – це бюджет війни, і половина його видаткової частини спрямована на оборону. Розуміємо, що доходів бюджету вистачить лише на покриття 50% видатків, а все решта – це запозичення і гранти. Але ми вважаємо, що у час війни не можна забувати про людей, які не виїхали, а лишились в Україні, яким треба забезпечити засоби для існування», – пояснив Іван Крулько.

Неприйнятним у бюджеті-2023, на думку «Батьківщини», є також зниження на 30 млрд грн освітніх  субвенцій. Крім того, в запланованому бюджеті варто було б також більше коштів спрямувати на сферу охорони здоров’я і вирішити питання реверсних дотацій з урахуванням того, скільки у тій чи іншій області проживає тимчасових переселенців, - вважають у «Батьківщині».

«У даній версії бюджету є контроверсійні положення. Ми негативно сприймаємо тенденцію щодо замороження соціальних видатків на рівні кінця 2022 року, попри те, що інфляція вирує. Ми розуміємо, що є виклики і цей бюджет має стати бюджетом перемоги, але потрібно подбати і про внутрішньо переміщених осіб, і про пенсіонерів,  і про всіх бюджетників", - пояснив позицію партії лідер «Батьківщини» на Рівненщині Сергій Євтушок.

У зв’язку з воєнним станом величезна кількість громадян України стала тимчасовими переселенцями й наразі, зокрема, проживають у західних областях України. Але це не враховано у бюджеті на 2023 рік і не вирішене питання реверсних дотацій.

«Це означає, що місцеві бюджети областей, де багато переселенців, не зможуть справлятись повною мірою з вимогами часу для  забезпечення проживання, харчування, інших умов для тимчасово переселених осіб», – застеріг Іван Крулько.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews