У Рівному для переселенців улаштували Андріївські вечорниці

14.12.2022 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

13 грудня віряни вшановують пам’ять святого Андрія Первозванного. І хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання калити та багато іншого.

В народі свято Андрія називають «Калита». Це свято вважається парубоцьким, бо в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити збитки, а дівчата цієї ночі ворожать на свою долю.

Днями у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти вихованці театрального гуртка підліткового клубу «Фантазія» для внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають у кімнатах закладу, провели Андріївські вечорниці.

Вдягнені в українські національні костюми дітки відтворили традиції наших предків – ліпили вареники, жартували, розважалися, співали обрядові пісні та кусали калиту.

На вечорниці всіх присутніх пригощали варениками та калитою.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews