Обладнання для переробки відходів цукрового виробництва

26.01.2023 21:16   Джерело: RvNews
Опубліковано : Тарас Жак

Цукровий буряк — коренеплід із дуже високим вмістом сахарози (до 20%), який широко використовують для отримання цукру. Під час обробки цукрового буряку утворюється багато відходів, тому переробка відходів виробництва цукру в Україні — надзвичайно важливе питання.

Виробничий процес

Виробництво цукру з цукрових буряків — непростий процес, який складається з таких етапів:

  1. Отримання сиропу. Підготовлені коренеплоди подрібнюють і відправляють у дифузійні апарати. У процесі обробки гарячою водою з маси вимивається сік, який має темний колір і містить велику кількість баластових включень. Для отримання сиропу й подальшого кристалізування цей сік освітлюють та очищують за допомогою вапняного молочка й вуглекислоти. Далі згущують його на випарних установках та одержують цукровий сироп.
  2. Отримання цукру. Сироп проходить через вакуум-апарат і піддається центрифугуванню, завдяки чому видаляється зайва волога й відбувається кристалізування. Потім кінцевий продукт просушується та фасується.
  3. Переробка відходів цукрової промисловості.

Відходи цукрової промисловості

У процесі переробки цукрових буряків утворюються побічні продукти, тому утилізація відходів цукрових підприємств має дуже велике значення. До побічних продуктів належать:

  • жом — бурякова стружка, з якої видалено весь цукор;
  • меляса — тягуча рідина темно-бурого кольору з неприємним запахом і гірким присмаком.

І жом, і мелясу не можна просто викидати — потрібна переробка відходів виробництва цукру в Україні. Інакше вони стануть причиною порушення цілісності екосистеми, для відновлення якої знадобиться кілька років. Грамотна утилізація відходів цукрових підприємств не тільки збереже довкілля, а й принесе підприємству додатковий прибуток.

Утилізація цукрового жому економічно вигідна, адже він багатий на пектин, клітковину, білки й мінерали, які добре засвоюються організмом тварин. Жом у свіжому вигляді містить багато води, тому його висушують. Утилізація відходів цукрових підприємств дає змогу отримувати не тільки поживні корми для тварин, а й пектин.

Меляса — це в'язка коричнева маса, яка утворюється на останньому етапі кристалізування цукру. Її використовують для отримання цукру стронцієвим і баритовим методами, а також як один зі складників концентрованих кормів для худоби. Переробка відходів цукрової промисловості, зокрема меляси, дає змогу отримувати спирт, дріжджі, молочну й лимонну кислоти.

Щоб максимально ефективно використовувати цукровий жом і мелясу, треба розширити виробничу лінію на вихідній фазі. Переробка відходів цукрової промисловості може бути дуже вигідною економічно за умови використання сучасного технологічного обладнання.

Переробка жому й виробництво пектину

Однин зі способів використання жому — це вилучення з нього пектину. Найактивніше пектин використовують у кондитерській галузі для виробництва цукерок, зефіру, морозива, мармеладу, желейних продуктів. У медицині пектин застосовують під час очищення організму людини від шкідливих речовин, зокрема від радіоактивних елементів.

Утилізація цукрового жому й отримання з нього пектину складаються з таких етапів:

  1. Екстракція методом гідролізу.
  2. Осадження з витяжки.
  3. Сушіння та очищення пектину від домішок.

Переробка відходів виробництва цукру в Україні допомагає розв'язати проблему їх утилізації та підвищити рентабельність виробництва.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews