У Рівненській області стартував обмін старих ламп на енергоощадні

01.02.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

На Рівненщині розпочався обмін старих лампочок на енергозберігаючі. Проєкт стартував із обласного центру. Відтак, у відділеннях «Укрпошти» Рівного можна замінити 5 старих ламп розжарювання на 5 енергоефективних LED-лампочок.

«Втілення цієї програми в області дасть можливість зекономити на рівні регіону в межах 30-40 МВт. Це допоможе вивільнити додаткову електроенергію для населення та для забезпечення роботи наших найбільших підприємств», - зазначив начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Як розповів директор Рівненської дирекції «Укрпошта» Вадим Мосаковський, програма розпочала діяти у великих містах. У Рівному лампочки вже є у 23-х відділеннях «Укрпошти». На наступному етапі проєкт буде розповсюджуватись на райцентри. А вже до кінця лютого лампи з'являться у селах.

«На сьогодні отримали майже 180 тисяч штук. Забезпечили усі відділення обласного центру. Розпочали передавати у районні центри. Загалом на території області плануємо обміняти більше 2 мільйонів ламп», - прокоментував Вадим Мосаковський.

Нагадаємо, з ініціативи Президента України Володимира Зеленського, Уряд запустив цю програму, щоб знизити навантаження на енергетичну систему країни та скоротити дефіцит електроенергії для користувачів.

За словами заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, у межах держави економія має становити майже 1-1,5 ГВт. Для порівняння: вся електроенергія, яка виробляється в Україні, це – 15 ГВт. Це достатньо суттєвий ресурс, щоб можна було знизити споживання електроенергії. Він є надзвичайно актуальним.

Узяти участь у програмі можуть усі повнолітні громадяни України. Проєкт дозволяє обміняти до 5 ламп. Є два способи, як це зробити: або залишити заявку в «Дії», або одразу прийти у відділення «Укрпошти».

Обмін здійснюється за підтримки Європейського Союзу, який профінансував 30 млн LED-ламп. Ще 5 млн ламп надасть уряд Франції.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews