У Рівному представили стародавню технологію збирання меду

20.02.2023 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Старовинну технологію збирання меду представили громадам Рівненщини в рамках проєкту ЕТНООСВІТА - ініціативи комунального закладу обласної ради Рівненський обласний центр народної творчості.

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї зібралися етнографи і краєзнавці, щоб поговорити про все найцікавіше, що стосується унікального бортницького ремесла. 

Бортництво Київщини представила директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

Нагадаємо, заповідник активно співпрацює з РОЦНТ в питаннях популяризації культури і традицій Рівненського Полісся. 

Не всі знають, що бортництво - це давній промисел добування меду диких бджіл, який донедавна вважали частково втраченим. Та на Поліссі цю професію досі передають з покоління в покоління, поступово відроджуючи традицію. Найяскравішим прикладом є родина Старинських із села Князівка, що на Березнівщині.

Краєзнавцям відомі і бортні пісні. Під час заходу їх виконали учасники народного художнього колективу молодіжного фольклорного гурту Веснянка Етнокультурного центру Рівненського палацу дітей та молоді. 

Присутні мали можливість виготовити свічку з дикого воску, а також оглянути експозицією Бортництво Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Саме нематеріальна культурна спадщина сьогодні є важливою складовою іміджу України на міжнародному рівні, проявом нашої регіональної та локальної культурної ідентичності. Тож, гуртуймося біля свого, - закликають організатори. 

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews