Криптовалюта: історія, основи та базові терміни

24.02.2023 15:00   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

З кожним днем криптовалюта все сильніше інтегрується у сучасний світ. Водночас поки одні впевнено трейдять у таких популярних парах, як ETH EUR, інші вважають це все чимось дуже складним і не розуміють, криптовалюта це гроші чи ні. Саме для другої категорії людей ми розберемо історію та базові терміни.

Що таке криптовалюта та як вона виникла?

Криптовалюти це цифрові валюти, створені з технологією криптографії. Більшість криптовалют побудовані на основі технології блокчейну.

Історія криптовалюти розпочалася з ідеї цифрових грошей ще у 60-х роках, а перші кроки були зроблені вже у 80-ті. У 1997 році розробником Адамом Баковим була застосована стійка до спаму та DoS-атак технологія HashCash. 

На основі цієї технології в 1998 році розробники Вей Дай і Нік Сабо запустили два окремі цифрові проєкти B-money і Bit-Gold, які і стали прототипами криптовалют. Фінальний крок у реалізації ідеї цифрових грошей було зроблено анонімним розробником із псевдонімом Сатоші Накамото. У 2007 році їм була сформована ідея блокчейну та криптовалюти Біткоїн.

Що таке блокчейн?

Блокчейн — технологія децентралізованого обліку даних, що є безперервним ланцюжком пов'язаних блоків. Вона забезпечує взаємодію з криптовалютами. Криптовалюта може мати власний блокчейн (коїни) або функціонувати на основі іншого блокчейну (токени). Найбільш популярною платформою для запуску токенів є Ethereum.

Що таке криптовалютна біржа?

Криптовалютна біржа — онлайн платформа, яка дозволяє купувати, продавати, обмінювати або зберігати криптовалюту. Залежно від типу управління вони поділяються на централізовані (CEX) та децентралізовані (DEX).

У випадку з CEX управління відбувається єдиним центром адміністрації біржі, яка займається активами, безпекою та розв'язанням проблем користувачів. DEX є автоматизованою біржею, заснованою на технології блокчейн з децентралізованим управлінням.

CEX відрізняється вищою ліквідністю, зрозумілим інтерфейсом, великою кількістю інструментів та функцій. Прихильники DEX відносять до плюсів анонімність.

Як заробити на криптовалюті?

Найбільш доступним способом заробітку на криптовалюті є трейдинг — відкриття позицій на купівлю або продаж криптовалюти з метою отримання прибутку.

Найпростіше трейдити на надійних централізованих криптобіржах, таких як WhiteBIT. Біржа є найбільшою в Європі та пропонує спотову, маржинальну, професійну та ф'ючерсну торгівлі. Користувачі можуть обрати з понад 350 торгових пар.

Зараз ми спостерігаємо розвиток крипторинку, появу нових активів та децентралізованих додатків. Тож саме час знайти відповідь на питання “криптовалюта що це” та відкрити для себе світ криптовалют.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews