У Рівненській області відбулася традиційна Шевченківська естафета

08.03.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Цьогоріч її передали від Корецької громади Радивилівській.

Загалом це мистецький захід під назвою «Дорогами поета на Рівненщині», аналогів якому в Україні нема. Акцію започаткували ще в 1989 році з ініціативи обласної організації Національної спілки письменників України. Відтоді вона «мандрує» тими районами області, де в 1846 році побував Тарас Шевченко. Загалом це територія шести громад - Радивилівської, Дубенської, Здолбунівської, Острозької, Гощанської та Корецької.

Акція має свої традиції, серед яких обов’язковим є читання віршів Тараса Шевченка, виконання пісень на його слова. У Корці ж під час урочистостей вшанували полеглих воїнів, які віддали життя за Україну, поклали квіти до пам’ятника поету. Крім того, діяла і виставка видань «Кобзаря».

Участь в акції взяли, зокрема, представники місцевої влади, обласної організації Національної спілки письменників України, обласного та міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

Тим часом серед місцевих жителів, які прийшли на захід, був вже літній вчитель фізики, який настільки любить творчість Шевченка, що на уроках фізичні явища пояснював на основі його віршів. В результаті учні знали і його предмет, і поезію Кобзаря.

Традиційну естафету передали місту Радивилів. До слова, 34 роки тому акцію вперше провели у селі Пустоіванному біля Шевченківської криниці. А це колишній Радивилівський район.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews