В Острозі з'явилася виставка «Кобзарів» Шевченка: є ексклюзивні видання (ФОТО)

13.03.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Понад 200 «Кобзарів» Тараса Шевченка налічує колекція Музею книги та друкарства в Острозі. Є тут видання, які побачили світ ще наприкінці XIX ст., книги, видані за часів Української Народної Республіки, колекційні та подарункові «Кобзарі», сучасні видання періоду Майдану та Революції Гідності.

Деякі видання містять унікальні ілюстрації, до прикладу українських пейзажів, які описував Шевченко у своїх творах. Є тут й іншомовні «Кобзарі», тобто переклади Шевченкової поезії.   

Окрім видань «Кобзаря» різних років, на виставці представлені гравюри на тему творчості поета, ілюстрації, які відображають погляд сучасників на постать Шевченка як справжнього європейця.

Експозицію «Святим огненним словом» відкрили до 209-ї річниці народження Тараса Шевченка. Це можливість по-новому прочитати його слова – зауважують організатори та відвідувачі.

Колекція «Кобзарів» Острозького Музею книги та друкарства поповнилася іще одним унікальним виданням. Знана рівненська майстриня, засновниця мистецького бренду «Креативна книга» Олена Медведєва подарувала одну зі своїх унікальних вишитих книг – малого «Кобзаря». За зразок майстриня взяла видання 1840 року. Вишивати малий «Кобзар» Олена Медведєва розпочала торік після повномасштабного вторгнення. Тепер ця унікальна книга стала 218 виданням в колекції «Кобзарів» Музею книги та друкарства.

 

Оглянути одну з найбільших в Західній Україні державних колекцій Шевченкового «Кобзаря» можна до кінця травня.

Пресслужба Рівненської обласної ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews