Депутати Рівнеради хочуть повернути Історію України до списку обов'язкових предметів на вступ до вишів

17.03.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

На сайті Рівненської міської ради з'явилося звернення щодо повернення Історії України до переліку обов’язкових предметів для вступу до закладів вищої освіти.

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Рівненської міської ради щодо необхідності

повернення історії України до переліку обов’язкових

предметів для вступу до закладів вищої освіти

 

- Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців, – говорив видатний кінорежисер Олександр Довженко. Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього, – писав Максим Рильський. Це надзвичайно актуальні рядки для кожного українця, адже знання про своє історичне минуле є основою для формування національної ідентичності.

Проте складається враження, що цих слів не розуміють представники українського освітнього відомства. У нещодавній заяві Міністерство освіти і науки України повідомило, що історія України не належатиме до обов’язкових для складання предметів у національному мультипредметному тесті (НМТ) у 2023 році.

Минулого року в Міносвіти вже провели такі махінації щодо необов’язковості української літератури, а тепер, схоже, вирішили взятися і за історію України. Прикриваючись зручністю і полегшенням для абітурієнтів під час вступу до вишів, проводять справжній саботаж розвитку освіти в нашій державі та відверту деукраїнізацію освітнього простору. І це відбувається в той час, коли Україна бореться за своє існування та свободу, коли наші сучасні захисники, беручи приклад з видатних історичних борців за нашу незалежність, віддають життя за волю України, коли у світі запроваджують окремі курси з вивчення української мови та історії. А водночас у самій Україні історію знову хочуть відкинути на задвірки. В 2012 році міністр освіти злочинного уряду Табачник вже намагався скоротити програму і прибрати з підручників Історію України. До чого призвело нехтування нашою історією, ми бачимо сьогодні. Це значна кількість колаборантів і проросійських запроданців усередині країни. Вважаємо, що схожі рішення Міністерства освіти і науки послаблюють і розхитують наші освітній та культурний фронти.

В умовах повномасштабної російської агресії проти України, яка супроводжується відвертою, брехливою, ідеологічною та інформаційною експансією, вивчення та викладання історії України набуває особливої ваги і є вкрай необхідним засобом захисту державних інтересів у освітній, культурній та духовній сферах.

У більшості демократичних і цивілізованих країн вивчення державної мови та історії є обов’язковим. Так повинно бути і в Україні. Адже це ті предмети, які формують світогляд учнів як громадян своєї держави. Підготовка до складання вступних іспитів є великим стимулом до вивчення пріоритетних предметів. Тож забираючи історію України з цього переліку, відбирають цей стимул і бажання серед українських школярів до вивчення своєї власної історії. Велику роль у формуванні нового покоління, яке відбудовуватиме нашу країну після перемоги, відіграватиме саме та молодь, яка читатиме українську літературу і знатиме правдиву історію фактів, яку свідомо затирали, породжували міфи про поганих націоналістів і намагались нав’язати русскій мір.

Твердо переконані, що українська молодь повинна знати все про те, що об’єднує всю українську націю, – нашу спільну історію, історію держави, за яку і нині проливається кров, історію України, без якої не може бути майбутнього.

На основі вищезазначеного звертаємося до Президента України Володимира Зеленського та до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням повернути історію України до переліку обов’язкових предметів для вступу до закладів вищої освіти.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews