Рівненщину відвідав Міністр охорони здоров'я: він ознайомився з роботою Острозької психічної лікарні

30.03.2023 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Учора на Рівненщині працював Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. Команда МОЗу та НСЗУ свій робочий візит розпочала із відвідування Острозької обласної психіатричної лікарні.

Міністр та начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль поспілкувалися із завідувачами відділень, оглянули умови перебування пацієнтів. Фахівці тут лікують як жителів Рівненщини, так й інших областей, зокрема, в закладі перебувають 32 переселенці. Крім того, більше 50 людей в післягострих станах отримують психіатричну допомогу мобільних мультидисциплінарних команд.

Разом з Віталієм Ковалем обговорили актуальні питання роботи цього медичного закладу. Надалі ОВА спільно з МОЗ сприятиме їх оперативному вирішенню.

За словами Віктора Ляшка, рік повномасштабної війни вплинув буквально на кожного, позначився на загальному психічному здоров’ї нації. За цей час зріс попит не лише на психологічну, а й на психіатричну допомогу. Тому команда МОЗ провела аудит потреб у галузі психічного здоров’я й залучає донорів, щоб допомогти спеціалізованим лікарням відповідати на запит суспільства. Зокрема, щодо психіатрії та реабілітації.

Зокрема, пацієнти, які пройшли лікування гострих станів, уже зараз можуть отримати супровід у сімейного лікаря. За послуги мобільних мультидисциплінарних команд сплачує НСЗУ. У лікарнях планується створення центрів психічного здоров’я, куди кожна людина зможе звернутися по допомогу.

Наприкінці 2021 року було розширено державну програму «Доступні ліки» для людей із розладами психіки й поведінки. До неї включено 30 назв препаратів.

Нагадаємо, Острозька обласна психіатрична лікарня – одне з тих обласних комунальних підприємств, які першими допомогли державі в питанні прихистку людей, котрі змушені були втікати від обстрілів та бомбардувань. Півтора місяці тут забезпечували необхідний догляд для 192 переміщених пацієнтів з різними розладами психіки.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews