В історико-культурному заповіднику Острога з'явилося видання «Конституція Козацької України 1710 року. The Constitution of Cossack Ukraine of 1710»

31.03.2023 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Книжкова колекція Державного історико-культурного заповідника поповнилася факсимільним виданням Конституції Пилипа Орлика з перекладом українською мовою під назвою «Конституція Козацької України 1710 року. The Constitution of Cossack Ukraine of 1710».

Книга «Конституція Козацької України 1710 року. The Constitution of Cossack Ukraine of 1710» є втіленням спільного проєкту Національного заповідника «Софія Київська», Міністерства культури та інформаційної політики України й Державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України».

Концепція видання – представити унікальний документ та історичне джерело більш широкій аудиторії та зробити його доступним україномовному читачу шляхом перекладу. Мета редакторського колективу – акцент на основних положеннях документу. Серед них: обґрунтування права України на незалежність від Москви та регламентація відносин в державі. Це та ідея, з якою Пилип Орлик проводив політику взаємин України у європейському просторі. Прогресивним відзначають задекларований у документі розподіл влади на судову, законодавчу та виконавчу гілки.

Подарувала книгу генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.  

Довідково: «Конституція Пилипа Орлика – договори та постанови Прав і вольностей Війська Запорозького» – конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права та обов’язки всіх членів Війська. Укладено 5 квітня 1710 року в м. Бендери під час обрання Орлика гетьманом. Від усієї старшини та козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко.

Документ вважається однією з перших конституцій Європи і фактично проголошував в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства царю, що було великим кроком вперед у політичній думці того часу.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews