Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

У Рівному триває виставка до 120-річчя з дня народження Романа Сельського

31.03.2023 21:11   Джерело: RvNews
Автор : Наталія Рівненська

Роман Сельський - відомий український живописець, графік, засновник школи «українського колоризму», заслужений художник України та народний художник України.

Художник-імпресіоніст родом із Сокаля, син правника й перекладача Юліяна Сельського та його дружини Юлії Штекель (нім. Stöckel). Батько хотів, щоб син став юристом, але доля склалася по-іншому - під час навчання в гімназії Роман зустрів учителя Леона Довжицького, який першим помітив юний талант і зрозумів, що йому дорога у мистецтво.

До 120-річчя з дня народження митця Галерея європейського живопису «Євро-Арт» презентувала «Мистецьку візію Романа Сельського». У експозиції представлено понад 60 живописних і графічних робіт художника. Характерними для його робіт є не лише тяжіння до постімпресіоністичного відображення дійсності, декоративний стиль, а й виразний етнографічний колорит. На творчості митця відбилися тогочасні модерні течії європейського мистецтва, особливо сюрреалізм. Окрім того, в творчості Романа Сельського помітні впливи абстракціонізму, особливо це стосується пізньої творчості художника.

Роман Сельський - одна з ключових постатей в українському мистецтві XX ст. Виховав не одне покоління галицьких художників та увійшов в історію як неофіційний лідер і натхненник львівської школи живопису, що формувалася у період повоєнних десятиліть в жорстких умовах ідеологічного диктату. Вдало поєднавши тенденції європейської малярської культури, сучасну систему пластичного бачення і магію українського первісного фольклору, Роман Сельський розбудував підвалини львівської школи колоризму, закладені ще Іваном Трушем і Олексою Новаківським. Талановитий художник був не тільки одним із найплідніших, а й одним із найоптимістичніших українських митців. Як казав сам Роман Сельський: «…хочу знайти мудре і добре».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews