На майданчику ХАЕС обговорили особливості експлуатації нового обладнання з радіаційного контролю

07.04.2023 16:24   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

7 квітня цього року представники Державної інспекції ядерного регулювання України, ДП «НАЕК «Енергоатом», ТОВ «Українські радіаційні прилади» обговорили на майданчику Хмельницької АЕС особливості роботи нового обладнання для радіаційного контролю. Спеціалісти Хмельницької АЕС поділилися досвідом експлуатації різного типу датчиків, особливостями їх встановлення та експлуатації на місцях.

Декілька приладів автономного контролю вже розміщені в районі розташування ХАЕС як додаткові точки контролю до штатних систем та джерело інформації про радіаційний стан поблизу ядерних об’єктів України.

null

Завдяки налагодженій співпраці України з міжнародними організаціями, ознайомитися з даними радіаційного контролю мають можливість громадяни нашої держави, представники міжнародних організацій та європейських країн. Щоб підсилити цей напрям, особливо актуальний під час воєнного вторгнення, США та країни Європейського Союзу надали Україні допомогу – автономні прилади радіаційного контролю. У рамках співпраці з МАГАТЕ та на двосторонній основі з країнами ЄС та США Україна отримує технічну допомогу для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки й підтримки стану аварійної готовності та спроможності до реагування.

Фахівці ТОВ «Українські радіаційні прилади» здійснюють технічний супровід отриманого обладнання, а крім того це підприємство виготовляє власні прилади радіаційного контролю. Невдовзі кількість постів радіаційного контролю буде збільшено, планується встановити прилади іноземного та вітчизняного виробництва.

Співпраця України з іншими країнами для посилення радіаційного контролю сприяє також вирішенню питання заміщення російського та білоруського обладнання. Зважаючи на перспективність майданчика ХАЕС, дані спостережень щодо поточного радіаційного стану будуть корисними для суспільства під час будівництва нових ядерних установок на майданчику ХАЕС.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews