У Рівному презентували виставку писанок з унікальним для нашого краю оздобленням

10.04.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Понад 300 писанок представлені на виставці Писанка Рівненщини. Кожна має неповторний, унікальний авторський малюнок та колористику. Квіткові та геометричні мотиви поєднали в собі традиції Рівненського Полісся.

Авторкою робіт є заслужена майстриня народної творчості України, писанкарка Вікторія Степанюк.​

Писанки вона відписала за матеріалами  дослідниці поліських традицій, завідувачки відділу етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею Алли Українець. Їх, у свою чергу, пані Аллі передала радивилівська дослідниця Надія Мельник.

 

- Я неабияк загорілася бажанням відписати ці 300 писанок, адже у них прихована тисячолітня архаїчна історія, - акцентує Вікторія Степанюк.

Ініціювали експозицію в КЗ Рівненський обласний центр народної творчості. Його директорка Ірина Рачковська-Баковецька підкреслила, що це не просто виставка і просто колекція писанок, - на ній представлена вся Рівненська традиція писанкарства.

Зібрана вона і в новому артбуці Традиційна писанка Рівненщини, який незабаром побачить світ.

До слова, Міністерство культури та інформаційної політики України передало три номінаційні досьє елементів нематеріальної культурної спадщини для внесення до списку ЮНЕСКО.
Серед елементів - Українська писанка: традиція і мистецтво - міжнародна номінація, підготовлена спільно з Естонією. Слід зазначити, що серед носіїв елементу є і писанкарки з Рівненщини Вікторія Степанюк та Наталія Дребот.

А виставка Писанка Рівненщини відкрита для відвідувачів до 18 квітня.

На 3-му поверсі ТРЦ ЗЛАТА ПЛАЗА.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews