Поліська вишиванка минулого століття була представлена у Португалії (ФОТО)

17.04.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Делегація України взяла участь у Міжнародному форумі креативних міст і сталого розвитку в місті Каштелу Бранку (Португальська Республіка).

До складу делегаціі увійшли Тимчасовий повірений Посольства України в Португалії Володимир Козлов, перший секретар з економічних питань Посольства Альона Довгань, а також представники від Рівненської ОВА - директорка департаменту фінансів Лідія Біляк та начальниця управління культури та туризму Любов Романюк.

Тимчасовий повірений Посольства України в Португалії Володимир Козлов.

наголосив на загрозі знищення культурної спадщини України країною-терористом, подякував Португалії за надану політичну, військову, фінансову допомогу і теплий прийом муніципалітетами тимчасово переміщених українців.

У рамках зустрічі відбулася презентація української вишивки, зокрема Рівненської області. А саме костюму початку ХХ століття із Зарічненщини.

Були представлені вироби народних майстрів та розповіді про їх досягнення, серпанковий костюм та функціонування етно-парку «Ладомирія».

- Вишиванка - це код української нації, що нагадує нам про нашу історію та внутрішню силу, - наголосила під час виступу Любов Романюк. - Навіть у радянські часи засуджені за любов до України повстанки вишивали за допомогою риб’ячих кісткок собі одяг, предмети побуту, картини - аби відстоювати проукраїнську позицію. Так і сьогодні наша вишиванка є духовною бронею українців.

Вона додала, що вишивка і ткацтво є натхненням та основою для сучасних дизайнерських проєктів у стилі «етно», тому в цьому контексті саме розвиток етно-парку Ладомирія є культурно-економічним потенціалом Рівненщини та туристичною родзинкою.

У рамках події присутні обговорили можливість встановлення співпраці, побратимства з містом Каштелу Бранку та творчими містами ЮНЕСКО та важливі економічні аспекти співробітництва.

Щирі слова підтримки Україні лунали від усіх присутніх представників країн-учасниць - Бразилії, Мексики, Монако, Італії, Іспанії, Португалії.

Делегація також ознайомилася із діяльністю Центру туризму Каштелу Бранку.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews