Що таке темний ром та як його пити

18.04.2023 16:34   Джерело: RvNews
Опубліковано : Тарас Жак

Існує два різновиди рому — світлий і темний. Після подвійної дистиляції будь-який ром виходить безбарвним. Але потім його витримують у металевих чанах для отримання світлого напою, в обпалених зсередини бочках — для темного, завдяки чому він набуває насичено-бурштинового відтінку, терпкого смаку і вищої міцності. Для порівняння, у чорному ромі міститься 44–47% спирту, тоді як у білому — 40–44%.

Сьогодні купити якісний темний ром можна в деяких інтернет-магазинах, наприклад тут: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/rom.html. Далі — про особливості виробництва темного рому, його смакові характеристики та правила вживання.

Технологія виготовлення

Сусло з патоки цукрової тростини піддається подвійній дистиляції. Потім напій розливають по дубових бочках мінімум на 3 роки. За цей час ром стає темним, а також набуває характерного смаку й аромату. Деякі виробники для прискорення процесу виготовлення додають карамель. Але в цьому випадку дещо змінюється характерний смак рому та погіршується його якість.

Сьогодні близько 80% рому роблять на Карибських островах. Лідерами з виробництва якісних марок є Куба, Пуерто-Ріко та Домінікана. Також хороший темний ром виготовляють в Індії та Гватемалі.

У смаковій гамі справжнього чорного рому присутні солодкі ноти зі шлейфами прянощів, спецій і тропічних фруктів. Напій характеризується особливим ароматом, зітканим із відтінків мигдалю, спецій, карамелі та шоколаду.

null
Фото з мережі Інтернет

Як правильно пити чорний ром

Перед подачею необхідно охолодити напій приблизно до 18 градусів. Це ідеальна температура, за якої розкриваються всі відтінки смаку напою, а з палітри ароматів зникає запах спирту.

Ром розливають у келихи для віскі або фужери для коньяку. Краще віддавати перевагу ємностям з тонкого прозорого скла, щоб під час дегустації також насолоджуватися гарним глибоким відтінком міцного алкоголю.

Темний ром — це класичний дигестив, тобто його подають наприкінці обіду чи вечері. Для закуски найкраще підходять темний шоколад і фрукти. Найчастіше темний ром п'ють зі скибочками апельсина, посипаними корицею.

У чому відмінності між світлим і темним ромом

Оскільки світлий ром не відрізняється багатою палітрою смаків та ароматів, його найчастіше не п'ють у чистому вигляді, а використовують для приготування різних алкогольних коктейлів. Найпопулярніші з них:

  • піна колада;
  • дайкірі;
  • май тай;
  • мохіто.
null
Фото з мережі Інтернет

Також на основі світлого рому готують зігріваючий грог. Особливо гармонійно світлий ром поєднується із фруктовими соками.

Темний ром часто п'ють у чистому вигляді. Також його використовують у кулінарії — для консервації фруктів та ягід, приготування десертів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews