Роман Іванісов: Антикорупційний комітет ВРУ розглянув низку законопроєктів щодо відповідності законодавству

08.06.2023 17:51   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Народний депутат України від Рівненщини, член Антикорупційного комітету ВРУ Роман Іванісов розповів про роботу Комітету ВРУ.

"Законопроект №8222 щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців отримав негативне рішення комітету. Цілком підтримуємо ідею уряду, але на жаль, документ містить корупційні ризики та не відповідає нормам антикорупційного законодавства: є пряма невідповідність законам про НАБУ, про запобігання корупції в частині гарантій діяльності НАЗК, про ДБР.

У законопроекті №8025 щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану, як і в попередньому, також є корупційний ризик в окремій нормі, бо пропонується закуповувати вітчизняну техніку та обладнання для АПК та надавати її в безоплатне користування аграріям, проте в документі не встановлюється жодних умов, яким чином здійснюється закупівля, а ще важливіше – за якими критеріями здійснюється розподіл цієї техніки в користування. Один з авторів законопроекту, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, погодився з рішенням комітету і висловив намір виправити цю норму до другого читання таким чином, щоб процедура і закупівлі, і розподілу були прописані прозоро.

Згідно з попереднім рішенням нашого комітету по проекту закону №7577 про вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності, документ містить корупційні ризики: нечітке формулювання щодо визначення об’єктів інфраструктури меліоративної системи, а також пропозиція непроведення оцінки майна підприємства при перетворенні його в оператора.

Автор законопроекту, наш колега депутат Артем Чорноморов пояснив основну мету ініціативи: вона полягає саме у подоланні корупції в системі водооператорів і є черговим етапом у процесі реформування меліоративної системи. А з огляду на останні події на Херсонщині, питання меліорації ще більше загострилось, тому передача державних меліоративних систем в управління спеціальним об’єктам господарювання дасть можливість залучати кредитні кошти для їх відбудови (а у випадку з Херсонщиною – побудови нової). Комітетом врахували всі пояснення співавторів законопроекту, тому висловили зауваження, які потрібно виправити до другого читання.

Законопроекти №7354 щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами та №9346 щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості також визнали такими, що не відповідають антикорупційному законодавству та містять корупційні ризики: у законопроекті №9346 взагалі присутня антиконституційна норма!".

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews