Діємо для здоров'я: мобільні медичні команди з такою назвою знову працюють на Рівненщині

23.06.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

популярне


На сьогодні лікарі у складі команд Діємо для здоров’я надали допомогу для майже 4 тисяч людей у віддалених селах, де доступ до медичних послуг обмежений. 

Щодня члени команд працюють в одному із населених пунктів: проводять огляди та діагностичні процедури, призначають лікування, безоплатно надають необхідні ліки та за потреби перенаправляють до вузьких спеціалістів.

Сімейний лікар і медсестра проводять первинний огляд. 

Психолог за необхідності пропонує допомогу спілкується, надає рекомендації та завдання, які людина може виконувати самостійно після візиту. 

- На початку ми організували роботу команди таким чином, що спочатку люди йдуть до психолога, а потім до лікарів. В медицині я працюю вже 20 років, тому мені є про, що з ними поговорити. Кожного разу люди на нас чекають. Десь за тиждень складаємо список сіл, дзвонимо медсестрі ФАПу, що будем, - ділиться психологиня Ельміра Сакова. 

За допомогою звертаються здебільшого люди старшого віку з хронічними захворюваннями.

- Три найпоширеніші захворювання у нашому регіоні - це гіпертонічна хвороба, цукровий діабет та захворювання легень (бронхіальна астма). Дуже часто люди думають, що підвищений артеріальний тиск - це щось нормальне і не хочуть лікуватися. Інші навіть не здогадуються, що у них діабет, оскільки ніколи не обстежувалися. Що вже казати про бронхіальну астму, коли людина навіть не розуміє, що з нею відбувається і не хоче звертатися по допомогу, - розповідає сімейна лікарка Катерина Ковальчук. 

Катерина додає, що здебільшого люди не звертаються до сімейного лікаря і не мають доступу до ліків через віддаленість населених пунктів до райцентру, відсутність регулярних перевезень і погані дороги. 

- Навіть ті люди, хто мають сімейного лікаря, все одно до нього не поїдуть, оскільки їм це фізично важко зробити. До нас приходять одинокі, маломобільні та малозабезпечені люди, які самі бояться їхати в дорогу. А родини чи опікунів, які могли б їм допомогти, немає, - розповідає сімейна лікарка Оксана Ярмолюк.

Оксана, яка працювала в складі мобільної медичної команди минулого року, помітила позитивні зрушення у громадах, які команди раніше відвідували.

- Ми лише починаємо об’їжджати громади, які відвідували минулого року. Наприклад, у деяких мешканців цього села ми виявили цукровий діабет, розповідали, що потрібно змінити у харчуванні. А ці люди приходили й ділилися досвідом, що вони вже приймають потрібні ліки, змінили своє харчування і навіть схудли, - зазначає Оксана Ярмолюк.

Нагадаємо, мобільні медичні команди створені в межах україно-швейцарського проєкту Діємо для здоров’я за фінансової підтримки Швейцарії та мають на меті покращити доступ людей до медичних послуг та лікування неінфекційних захворювань.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews