Маркування сонцезахисних окулярів: що означають літери та цифри на дужках?

28.06.2023 19:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Тарас Жак

Щоб обрати якісні сонцезахисні окуляри, достатньо правильно прочитати маркування на завушниках, адже там міститься вся інформація: місце виготовлення, розміри оправи та навіть властивості лінз. Менеджер магазину-оптики https://kyivlinza.ua/catalog/solntsezashchitnye-ochki/ стверджує, що інформація на дужці сонцезахисних окулярів допоможе визначити, наскільки вони безпечні та для якого середовища призначені.

Назва бренду та код товару

Маркування сонцезахисних аксесуарів відрізняється, залежно від виробника. Одні бренди вказують назву та номер моделі, інші мають кодове позначення кольору оправи, за яким легко вибрати аксесуар подібного відтінку чи принту. Деякі компанії також зазначають колір лінзи та рік виготовлення аксесуара. Першою у лінійці маркування завжди йде назва бренду. Зазвичай назва скорочена: Polaroid вказується як PLD, Ray Ban як RB, Tiffany&co — TF, в Prada позначається VSP.

null
Фото з мережі Інтернет

Після назви є номер моделі, за яким її можна знайти у каталозі чи на сайті виробника. Код моделі чи артикул кольору можна використовувати як перевірку на оригінальність, адже більшість копій не мають оригінального маркування. На оправах компанії Prada є артикул кольору, а Tiffany & Co додатково вказує рік виготовлення. Порівняйте як виглядають завушники компанії Ray Ban (фото вгорі) та Prada. 

null
Фото з мережі Інтернет



Розмір оправи

Усі виробники вказують розмір оправи у такому форматі: хх□хх ххх. Перші дві цифри означають ширину лінзи у міліметрах, другі ширину мосту, треті — довжину завушника від шарніра до кінчика. На медичних окулярах додатково зазначають висоту лінзи, адже цей показник потрібен для визначення оптичного центру. Зверніть увагу на завушник окулярів Prada, де між розміром світлового прорізу та завушника вказаний код оправи. 

 

null
Фото з мережі Інтернет



Клас світлопроникності та захист від ультрафіолету

Це найголовніші параметри вибору сонцезахисних окулярів, адже саме вони відповідають за захист очей від яскравого світла та шкідливого випромінювання. Категорія світлопроникності має декілька варіантів маркування: N, С або Cat. Важливо, яка цифра йде після літер, вона вказує на клас лінзи. Існує 4 класи світлопроникності:

  • 1-0 — косметичні лінзи, які пропускають 90-100% світла. Їх можна носити у приміщенні або на закритій терасі;
  • 2 — окуляри із середнім тонуванням, які пропускають не більше 40% світла. Це ідеальні окуляри для використання у місті;
  • 3 — темні лінзи, які утримують 80-90% світла та надійно захищають очі в умовах яскравого освітлення на пляжі чи на природі;
  • 4 — найтемніший з існуючих фільтрів. Він пропускає до очей не більше 8% світла, тому підійде для використання в екстремальних умовах — високо в горах, пустелі чи в екваторіальних країнах. 
null
Фото з мережі Інтернет



Якщо окуляри мають захист від ультрафіолету, на завушниках буде маркування у форматі UV400 або UV380. Обидва показники свідчать про надійний захист очей від випромінювання. Напис Polarized або літера P вказує на наявність поляризаційного покриття. На окулярах відомих брендів зазвичай є вказівка про країну виготовлення та наявності європейського сертифіката якості "EC".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews