У Рівному представлять виставку з портретами діячів Розстріляного відродження

12.07.2023 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

12 липня о 13 годині у Рівненській обласній бібліотеці на Лебединці відбудеться відкриття цікавої фотовиставки видатних українських діячів «Розстріляного відродження».

Створив її український письменник та волонтер Мартин Якуб. Він використав штучний інтелект для створення фотографій, яких ніколи не існувало. На цих фото митець показав видатних діячів минулого. Він хотів «оживити» їх та зв'язати наше минуле з сучасністю.

Виставка #Живі_Розстріляні вже побувала у різних містах України, а тепер за сприяння та за ініціативи #Рівненськe_відділення_Національна_спілка_письменників_України експонуватиметься у Рівному.

Вона викликає неоднозначну реакцію. Багатьох відвідувачів бентежить те, що представлені на портретах зображення відрізняються від існуючих фотопортретів. Інші, навпаки, переконані, що це сучасно, цікаво і не банально.

Загалом на фотовиставці представлено 15 портретів. Уявіть собі ситуацію: кінець двадцятих, затишний бар в якому зібралися, Валер'ян Підмогильний, Валер'ян Поліщук, Вероніка Черняхівська, Володимир Свідзінський, Ґео Шкурупій, Євген Плужник, Майк Йогансен, Марко Вороний, Микола Зеров, Микола Куліш, Микола Хвильовий, Михайло Драй-Хмара, Михайль Семенко, Олена Теліга, Юрій Вухналь.

Вони спілкуються про літературу, випивають легкі алкогольні напої, вони будують плани і сумного майбутнього для них не існує...

У вас є прекрасна можливість зануритися в ту атмосферу і запам'ятати наших геніальних письменників живими, а не розстріляними.

«Я беру реальні фотографії, що залишились від цих людей, даю комп’ютеру, він їх обробляє, аналізує та малює портрет у тих умовах, які я йому задаю» - розповідає Мартин Якуб.

Крім фотографій, відвідувачі виставки зможуть ознайомитись з творчістю письменників та дізнатись про захоплюючі нові епізоди з їхнього життя.

Щоб скласти своє враження, ви мусите завітати на виставку і лише на її відкритті матимете прекрасну нагоду поспілкуватися з її творцем та задати свої запитання.

Пресслужба Рівненської обласної бібліотеки


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews