До Дня Української Державності: у Рівному презентували виставку, присвячену Михайлу Грушевському

28.07.2023 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

«Грушевськіана Львівського музею Михайла Грушевського» - виставка під такою назвою відкрилася у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці. Захід приурочено до Дня Української Державності.

Експозиція присвячена постаті Михайла Грушевського – політика, державотворця, науковця, а також його доньці – Катерині Грушевській, талановитій вченій, дослідниці українського героїчного епосу.

Вчений секретар Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Софія Легін надала науковий коментар до виставки. Вона розповіла присутнім про маловідомі факти з життя Михайла Грушевського, а також про непересічну долю єдиної доньки Грушевських – Катерини, вченої в галузі етнографії та фольклору. А також розкрила образ вченого-історика у мистецтві на прикладі робіт українських художників, що зберігаються у фондах Музею.

Учасники заходу переглянули короткометражну стрічку «14 місць Михайла Грушевського у Львові» (головний режисер – Роман Метельський, голова правління ГО «Українське Фотографічне Товариство», директор інтернет-ресурсу «Фотографії старого Львова»). Фільм висвітлює події львівського періоду життя Михайла Грушевського (1894 – 1914 рр.), акцентує увагу на місцях, які стали визначальними для історика у місті Лева.

Директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига ознайомив присутніх із рівненськими сторінками життя відомого вченого, а директорка обласної бібліотеки Валентина Ярощук розповіла про відвідування бібліотекарями Рівненщини місць, пов’язаних із Грушевськими у Хелмі (Республіка Польща).

Під час заходу відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між ГО «Українське Фотографічне Товариство та КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» РОР в історико-культурному та мистецькому напрямах. Сторони планують підвищувати залученість людей з інвалідністю, людей літнього віку, переселенців, учасників війни та членів їхніх сімей до участі у культурно-мистецьких заходах, їх соціальну активність.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews