Роман Іванісов: Громада Клевані та команда активістів домоглися часткового зупинення «Колор С.І.М.»

18.09.2023 16:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Про це повідомив народний депутат ВРУ від Рівненщини Роман Іванісов, котрий від початку ситуації став на сторону мешканців Клевані.

За позовом Державної екологічної інспекції Поліського округу суд зобов’язав ВДВС відкрити виконавче провадження з примусового виконання рішення Рівненського окружного адміністративного суду
 
Рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду в м.Львові щодо часткового зупинення діяльності підприємства «Колор С.І.М.» (смт Клевань, Рівненщина), яке було винесене 9 травня 2023 року на апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції Поліського округу, мало поставити справедливу крапку у багаторічній історії протистояння місцевих жителів і підприємства з виготовлення фарби, яке не дотримується низки вимог природоохоронного законодавства зокрема у сфері охорони атмосферного повітря.
 
Нагадаємо, люди скаржаться на те, що з території підприємства відбуваються регулярні викиди шкідливих речовин високої концентрації, в повітрі відчувається сильний запах розчинника, що викликає у місцевих мешканців подразнення слизових оболонок, пирхоту в горлі, задуху та загальні розлади здоров’я.
 
І їх скарги небезпідставні. Реагуючи на чергові звернення від громадян щодо перевірки зазначеного підприємства, Держекоінспекція у серпні 2020 року провела позапланову перевірку його господарської діяльності і зафіксувала викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря із 30 додаткових стаціонарних джерел забруднення атмосфери, які підприємство здійснювало без дозволу.
 
Між тим, такі забруднюючі речовини, як залізо та його сполуки, манган та його сполуки, неметанові леткі органічні сполуки, ксилол, толуол, етилацетат, ацетон, бутилацетат, метилацетат, стирол, кислота оцтова, оксид азоту, оксид вуглецю, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок, що викидаються зі стаціонарних джерел викидів ТОВ «Колор С.І.М.», у більшості входять до Переліку найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, викиди яких в атмосферне повітря підлягають регулюванню згідно затвердженої постанови КМУ.
 
Інспекція звернулася до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування до ТОВ «Колор С.І.М.» шляхом часткової зупинки діяльності до моменту усунення порушень.
Проте Рівненський окружний адміністративний суд 20 жовтня 2022 року Інспекції в задоволенні позову відмовив.
 
Не погоджуючись з таким рішенням, Інспекція звернулася до суду апеляційної інстанції.
 
9 травня апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції Поліського округу суд задовольнив та прийняв рішення частково зупинити виробництво, виконання робіт, надання послуг ТОВ «Колор С.І.М.».
 
Але Рівненський відділ державної виконавчої служби у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління юстиції, куди для примусового виконання Інспекцією було направлено виконавчий лист Рівненського окружного адміністративного суду, зайняв незрозумілу позицію, прийнявши рішення про повернення виконавчого документу без прийняття до виконання.
 
«Державна екологічна інспекція Поліського округу не погодилась з рішенням державного виконавця та подала позов до суду, – коментує ситуацію начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський. – 13 вересня Рівненським окружним адміністративним судом таке рішення державного виконавця було визнано незаконним. Суд зобов’язав Рівненський відділ державної виконавчої служби відкрити виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа Рівненського окружного адміністративного суду. Питання оперативності виконання зазначеного судового рішення щодо підприємства-порушника природоохоронного законодавства – це питання здоров’я людей і захисту їх конституційного права на безпечне довкілля».
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews