У культурно-археологічному центрі «Пересопниця» презентували відреставровану хоругву

21.09.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

У КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» презентували відреставровану хоругву.

Вона була створена в період Бароко, про що свідчить колористика, зображення світла та емблематика: чаша, хрест, тощо.

Реставраторка Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Марта Москаль розповіла про процес реставрації, який включав: стабілізацію основи, що сприяло запобігання висипанню, антисептування твору, для ліквідації грибів та мікроорганізмів,  вирівнювання основи, для усунення деформації, ліквідація проривів латкуванням, армуванням, заповнення проривів паклею, зняття поверхневих забруднень, лакування хоругви та тонування.

 Хоругва була реставрована за сучасним європейським підходом імпрегнації, що зміцнило саме полотно і сприятиме його стійкості до вологи і температурних перепадів.

Також 3D-художник Дмитро Крахмалюк презентував зроблену ним 3D модель хоругви та фрагмент відео її цифрової реставрації.

За словами настоятеля храму в Караєвичах, звідки і походить хоругва, Отця Валентина Гордіюка, хоругва не проста, про що свідчать її розміри. Вона досить велика і не притаманна Святоуспенському Богородичному храму в Караєвичах. Це богословʼя у храмах. Завдячуючи цим елементам образотворчого мистецтва неграмотні люди пізнавали віру.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews