Стоматологічна консультація: як відбувається перший візит до стоматолога

23.09.2023 18:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Правильно проведена стоматологічна консультація та діагностика - це перші кроки до успішно виконаного лікування. Огляд у досвідченого лікаря потрібен для того, щоб він зміг визначити загальний стан ротової порожнини пацієнта. Остаточна постановка діагнозу, вибір способу лікування і складання докладного плану, його узгодження з пацієнтом - все це здійснюється на базі отриманої діагностичної інформації. Спеціалісти клініки CIS розповідають про всі тонкощі послуги.

Навіщо потрібна консультація у стоматолога?

Нерідко клієнти приходять до стоматолога тільки в тому разі, коли зуби або ясна вже болять. Все це часто закінчується тривалим, вельми неприємним і досить недешевим лікуванням.

Коли різного роду стоматологічні проблеми тільки починають розвиватися, часто їх буває не розрізнити неозброєним поглядом, тому пацієнт схильний думати, що все гаразд. Але статистика, на жаль, стверджує протилежне: карієс є або хоча б раз був у кожного жителя планети. Набагато вигідніше у всіх сенсах приходити на профілактичні огляди. Правильніше буде запобігти виникненню проблеми, ніж розбиратися з наслідками.

Рекомендується проходити такі огляди не менше, ніж двічі на рік, якщо немає помітних проблем, і хоча б раз на квартал у разі паління, носіння брекетів або наявності хронічних хвороб.

Поступово позбутися страху відвідування стоматології допоможе знайомство зі своїм лікарем. Він має розповісти, як себе налаштувати на лікування, що він робитиме в процесі, що буде для цього використовувати. Тільки так пацієнт зможе зрозуміти, чи підходить йому цей лікар.

Як проходить консультація у стоматолога-терапевта?

Зазвичай усе відбувається так:

  1. Збирається анамнез - розмова з пацієнтом про недавні проблеми та способи лікування.
  2. Проводиться огляд ротової порожнини за допомогою спеціальних інструментів.
  3. Щоб уточнити діагноз, може знадобитися проведення апаратної діагностики - рентген або КТ.
  4. Якщо діагноз встановлений і є необхідність у лікуванні, складається детальний план дій з термінами й методиками, а також попередньою ціною.

У деяких випадках для успішного перебігу лікування може знадобитися огляд відразу в декількох фахівців. Особливо консультація стоматолога важлива, якщо клієнт планує незабаром змінити лікаря або навіть клініку. Так новому дантисту пацієнт зможе повідомити більше корисної інформації.

Які проблеми допомагає попередити консультація у стоматолога?

Якщо звернутися до стоматолога своєчасно, первинний огляд допоможе визначити перші ознаки проблем із зубами - на основі скарг або без них. Таким чином також можна попередити:

  • хворобливі відчуття в процесі маніпуляцій;
  • лікування ускладнень і пов'язані з цим серйозні витрати;
  • різні стоматологічні захворювання;
  • втрата здоров'я і привабливості натуральної посмішки.

Не варто чекати, поки зубний біль проявить себе сам. Консультація у сучасного стоматолога допоможе виявити й усунути всі проблеми ротової порожнини ще в зародку. Профілактичні візити важливі, навіть якщо нічого не болить. Такі відвідування ні до чого не зобов'язують, але водночас дають змогу зайвий раз переконатися, що із зубами все добре.

Як підготуватися до відвідування стоматології?

Якщо випадок не екстрений і візит був заздалегідь спланованим, рекомендується підготуватися до прийому у стоматолога завчасно. Усе, що для цього потрібно - запам'ятати кілька нескладних правил.

Для початку, варто хоча б трохи поїсти, адже відвідування на голодний шлунок здатне спровокувати рясне слиновиділення, що ускладнить огляд. Крім того, дантист може призначити додаткове обстеження або лікування, тож запланована поїздка ризикує затягнутися. Плюс, після закінчення лікування від їжі та пиття на деякий час доведеться відмовитися. Тому не варто їхати до стоматолога зовсім голодним.

Не можна також забувати про гігієну ротової порожнини. Перед відвідуванням лікаря бажано ще раз почистити зуби і прополоскати спеціальною рідиною. Не зайвим буде взяти з собою результати останніх проведених обстежень.

Якщо є скарги на періодичні болі, варто звертати на це більше уваги: як часто і за яких обставин виникають хворобливі відчуття, наскільки вони інтенсивні тощо. Потрібно якомога більше подробиць - усе це дасть змогу лікарю скласти повну клінічну картину і зробити точніші висновки.

Проведення первинної консультації стоматолога та правильно виконана діагностика важливі для здоров'я ротової порожнини. Хороший лікар ніколи не почне проводити лікування без консультування пацієнта і проведення діагностичного огляду. Адже тільки завдяки цим способам можна відшукати всі стоматологічні проблеми, які непомітні, на перший погляд, а також скласти максимально детальний план успішного лікування.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews