Центри життєстійкості планують створити в Рівненській області

16.10.2023 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

На Рівненщині впроваджуватимуть нову послугу, яку надаватимуть Центри життєстійкості. Про це йшлося під час засідання Координаційного центру з підтримки цивільного населення при Рівненській ОДА.

Під час заходу начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль наголосив, що в області необхідно переформатувати систему надання соціальних послуг. Необхідно створити нову модель, де людина в одному центрі зможе отримати комплексні та швидкі послуги, а не «оббиватиме пороги» в установах.

«Те, що ми плануємо втілити, – це простори життєстійкості, де будь-яка людина, звернувшись у такі центри по допомогу і підтримку, зможе їх отримати. Ці осередки  - «єдина точка звернення», що допоможуть зорганізувати і скоординувати роботу різних соціальних інституцій. Це дружні, безбар’єрні простори, на базі яких надаватимуться соціальні послуги, зокрема інформування, консультування та соціально-психологічна допомога. Очікується, що діяльність таких центрів сприятиме зміцненню психосоціальної стійкості та координації волонтерської діяльності», – зазначила заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська.

Директорка Департаменту соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк додала, що цей проєкт реалізує Міністерство соціальної політики України. Зауважила, що громади, які створять такі осередки матимуть наступні переваги: «єдина точка звернення» для надання соціальних послуг, доступний простір для проведення тренінгів, підвищення згуртованості у громаді та зміцнення волонтерського руху. 

«Для облаштування центру життєстійкості територіальна громада має бути готова виділити приміщення, яке перебуває в її власності і не потребує значних вкладень у забезпечення безбар’єрності. А держава натомість забезпечить фінансове утримання в межах пілоту. Запрошуємо керівників громад долучитися до ініціативи», - підсумувала Людмила Шатковська.

Віталій Коваль зазначив, що українська незламність має велику ціну. Це не тільки людські життя на фронті і в тилу – це й ментальне здоров’я цілого народу. Вчасно врятувати психіку – все одно що врятувати життя.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews