У Рівненській області висаджують дерева на місцях незаконного видобутку бурштину (ФОТО)

23.10.2023 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
На Рівненщині відновлюють ділянки, пошкоджені незаконним видобутком бурштину.

Про це повідомили в Поліському лісовому офісі.

Роботи активно розпочалися з настанням перших сприятливих для посадки лісу днів осені. Протягом осінньої лісокультурної кампанії в лісах Рівненщини заплановано різні лісовідновні заходи на площі понад 90 га. Зараз лісівники працюють на ділянках, де це можливо (минулої весни провели детальне обстеження кожної площі).

У філії «Сарненське лісове господарство» ДП Ліси України таких ділянок загалом понад 60 га. На всіх заплановані і вже тривають необхідні роботи.

Ще 20 га на Сарненщині - рідколісся. З цими ділянками лісівники працюватимуть навесні 2024-го.

Сьогодні заходи зі сприяння природному відновленню провели у Бережницькому лісництві - на площі 8,8 га.

Ще 4 роки тому тут була пустка. Природа частково відновлювалася самостійно, але з допомогою лісівників вдасться сформувати здоровий якісний ліс.

На таких площах висаджують орієнтовно 2 тис. штук сіянців на гектар - вводиться порода, якої недостатня кількість. Це переважно сосна.

2 роки тому лісівники підсівали тут насіння сосни. Воно теж дало непогані сходи.

Через рік відбудеться інвентаризація - щоб розуміти, чи потрібно надалі проводити лісовідновні заходи. Через 3-5 років, якщо всі проведені роботи дадуть бажаний результат, площу зможуть перевести у вкриту лісом.

Загалом у Сарненській філії 6 лісництв, де є ділянки, що потребують проведення лісовідновних заходів: Літвицьке, Бережницьке, Дубровицьке, Лісівське, Перебродівське, Будимлянське.

В результаті комплексу заходів лісівники планують на знищених площах сформувати стійкі різновікові насадження.

Ще частково на Сарненщині в результаті незаконного видобутку бурштину сформувалися заболочені території. На таких ділянках відновлення лісу поки неможливе.

Філія «Рафалівське лісове господарство» на осінь ставить у план відновлення більше 10 га, пошкоджених незаконним видобутком бурштину, а у філії «Клесівське лісове господарство» - в межах 13 га.

Довідково.

Загалом незаконним видобутком бурштину на Рівненщині в межах держлісфонду пошкоджено більше 4,5 тисячі гектарів. Вони на території Сарненської, Рафалівської та Клесівської філій.

Ділянки різних категорій ушкодження. Частково на них уже відбулося природне відновлення. Є площі, де є можливість провести мінералізацію ґрунту і заліснювати, що активно триває з весни минулого року. А є ділянки, де ще десятки років лишатимуться так звані місячні пейзажі - ті, де ушкодження грунту найглибші і вчасно не проведено рекультивацію. Над їх відновленням лісівники працюватимуть усі найближчі роки.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews