У 22-ох освітніх закладах Рівненської області впровадять модель здорової школи: про що мова

01.11.2023 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
 

Учасники заходу говорили про зміни в системі шкільного харчування, стресостійкість, навички меддопомоги, а також розробляли план вдосконалення напрямку «здорова школа». Серед присутніх – перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, освітяни, медики та координатори проєкту.

«Ми впроваджуємо модель здорової школи у 22 партнерських закладах освіти Рівненщини. Це комплексний підхід для збереження та зміцнення здоров’я учнів та педагогів. У такий непростий час маємо спільно впроваджувати інтервенції для зменшення ризиків не лише захворюваності, а й зміни поведінки, покращення знань і ставлення до свого здоровʼя. Краще дітей змалечку навчити піклуватися про себе, аніж потім їх лікувати. Маємо зі школи навчити змінювали свій спосіб життя на більш здоровий», - сказав Сергій Подолін.

Нагадаємо, що моделі здорової школи на Рівненщині впроваджуються у межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Усі ініціативи визначені Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища, що також є складовою Програми Президента України «Здорова Україна». 

Також перший заступник голови додав, що впродовж такої співпраці з партнерами вже вдалося забезпечити харчоблоки. Так у 2022 році встановили обладнання у шкільні їдальні на вартістю 1,2 млн гривень для приготування здорової їжі. Окрім того, командою Євгена Клопотенка навчали шкільних кухарів задля кращого розуміння та отримання практичних навичок. А цьогоріч облаштували 4 медичні кабінети у школах на загальну вартість 840 тис. грн. 

Координаторка освітнього компоненту проєкту «Діємо для здоров’я» Ірина Скорбун зазначила, що здорова школа – це інтегрований підхід, який покликаний  більше турбуватися про здоров'я, навіть під час війни.

«Мільйони українців, серед яких є діти, відчувають стрес, погано харчуються, мало займаються фізичною активністю та мають поганий сон. Ба більше, до цього ще додалась війна. Все це фактори ризику, які можуть в майбутньому впливати на здоров’я і стати причиною неінфекційних захворювань, психічних розладів тощо», - сказала Ірина Скорбун.

Зауважимо, що проєкт підтримує Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я України у реалізації Національного плану заходів щодо НІЗ, щоб українці мали постійний доступ до якісних послуг.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews