Михайло Нагорняк винайшов унікальний сорт української кукурудзи

27.11.2023 16:28   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Керівник ПП "Мнагор" Михайло Нагорняк - відомий підприємець та селекціонер, виростив унікальний сорт української кукурудзи "Бордо" ("Український Біколор").

Це справжня українська агросенсація – сорт солодкої кукурудзи із фіолетовими зернами вже підкорив серця українських фермерів, адже має чудову харчову якість із високим вмістом антоціанів та антиоксидантів, порівняно з іншими сортами солодкої кукурудзи.

"Мета моєї місії - оживити місцеві громади, адже продовольча безпека йде відразу за фізичною безпекою людини і має велике значення. Синьо-жовті кольори, це наша ідентифікація українців, кукурудза росте по всій Україні, а Банош, — це наша національна страва, як і різноманітні кулеші з кукурудзи, мамалига тощо.

Ми всі хочемо, щоб наші місцеві громади були сильними, щоб люди перестали їздити на заробітки за кордон, а мали роботу та ставали заможними в себе вдома. Наша кукурудза, це і рослинництво і тваринництво, з виробництвом сиру та різноманітними молочними продуктами, популяризація українських регіональних брендів, розвиток зеленого туризму в селах та містечках, поштовх для проведення регіональних ярмарків та фестивалів місцевих виробників, та вперше проведемо національні агрофестивалі кукурудзи по всій Україні.

Для цього планую місцевим активістам територіальних громад, фермерам, овочівникам, тимчасово переміщеним особам безкоштовно роздати для посіву насіння нашої української синьо-жовтої кукурудзи та провести консультації з навчання та вирощування. Хочу, щоб 2024 рік став переможним, і по всій Україні в селах та містечках, на овочевих ринках стала доступною наша національна гордість, синьо-жовта суперсолодка кукурудза", - каже Михайло Нагорняк.

Сорт кукурудзи створено на підприємстві "Мнагор" — це провідна та інноваційна селекційна компанія із Вінниччини, де відкрито першу в Україні спеціалізовану селекційну програму по цукровій кукурудзі та створено унікальні сорти такі як Мармурова, Білий Кролик, Джамала, Фіона, Джульєтта, НБМ та інші, що є лідерами в Україні. А з цього року їхня новинка сорт Бордо (Український Біколор) — синьо-жовта кукурудза, вперше вирощувалася фермерами та стала бестселером по всій Україні. Це так звана антоціанова (із вмістом фіолетових зерен) кукурудза. Такі суперсолодкі сорти є лише в США (біло-фіолетова) та Японії (червоного кольору). Це світова сенсація, що надасть великі перспективи аграрній галузі не тільки України та Європи, але має світове значення.

"Ми впевнені, що "Бордо" ("Український Біколор") принесе інновації в категорію солодкої кукурудзи по всьому світу, та буде асоціюватися із Україною, її національними коьорами та нашою боротьбою за незалежність», - впевнений Керівник ПП "Мнагор" Михайло Нагорняк.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews