Постраждалі через війну: на Рівненщині такий - кожен п'ятий

30.11.2023 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Травматичних досвідів, пов’язаних із війною, зазнали 20% жителів Рівненщини. Більшість людей все ще не готові спілкуватися із фахівцями про погіршення свого ментального здоров’я, проте вже нині визнають зміни у своїх думках і поведінці.

Такі результати Всеукраїнського опитування серед надавачів та отримувачів послуг з ментального здоров’я оприлюднили під час розширеного засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

Головував на засіданні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, участь взяла перша Леді України Олена Зеленська. Від Рівненщини за допомогою селекторного зв’язку долучилися в.о. голови ОДА Сергій Подолін, заступниця голови ОДА Людмила Шатковська, представники профільних департаментів.

«Інвестуючи в людину, ми інвестуємо в сильну Україну. В державу, яка перемагає і яка успішно відновлюється. Відбудова та подальший розвиток потребують величезних людських ресурсів. Тому наскрізними напрямками в роботі Уряду є повернення українців з-за кордону, інтеграція у цивільне життя колишніх військовослужбовців, ветеранів, адаптація населення на деокупованих територіях. А головне – зміцнення ментального здоров’я українців», – відзначив Денис Шмигаль.

Олена Зеленська додала, що наступний рік має бути роком максимального поширення проектів у регіонах. Щоб психологічні послуги дійшли до кожного українця, хоч би як він не жив віддалено від великих міст.

 «На сьогодні рівень навантаження на сфери медицини, соціального захисту та освіти зріс в області на 58%. Саме тому на Рівненщині продовжуємо підвищувати обізнаність про напрямки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», змінюючи  сталі наративи щодо стресостійкості. Нагадаю, що на Рівненщині психологічну допомогу різного виду надають 1,6 тисячі фахівців. Окрім того, працює Центр ментального здоров’я, який впродовж місяця надав кваліфікованих консультацій для понад 600 людей», –  зазначив Сергій Подолін. 

До слова, на Рівненщині проведений кількісний аудит фахівців, що надають психологічну допомогу. Завдяки цьому визначені наявні сервіси та прогалини. Відтак, на сьогоднішній день усі 64 громади нашої області надають послуги психосоціальної підтримки своїм мешканцям. Зокрема, це всі 100% закладів освіти, половина закладів охорони здоров’я та 68,7% громадських організацій. Наступний етап – аудит якості та підвищення кваліфікації.

Пресслужба РівнеОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews