Монтаж системи опалення квартири: етапи робіт і особливості процесу

07.12.2023 13:08   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Грамотний монтаж опалення в житловому приміщенні — це необхідність. Наша столиця вельми прохолодний город з морозами до -20 градусів (й нижче, в особливо холодні роки), тому кожен будинок обладнується гарним джерелом тепла. У цій статті ми розповідаємо, як зробити опалення для дому та звертаємо увагу на особливості цього процесу. Зауважимо, що установка таких систем — вельми складний процес, що вимагає обізнаності, досвіду та пильної уваги до деталей, тож його довіряють спеціалістам, наприклад професійній кліматичній компанії.

Як правильно зробити опалення у квартирі: вимоги до системи

  1. Система опалення повинна бути енергоефективною — забезпечувати розподіл тепла у всіх приміщеннях квартири та, одночасно, економно витрачати енергію. Це може бути досягнуто завдяки грамотному вибору сучасного обладнання, устаноаки приладів терморегуляції, гарній термоізоляції тощо.
  2. Усі елементи схеми, зокрема котел, труби та радіатори, треба встановлювати із дотриманням пожежних, будівельних та санітарних норм та правил.
  3. Важливо, щоб усі важливі вузли системи мали легкий доступ для обслуговування чи ремонту.
  4. Оскільки квартири часто обмежені простором, побутове опалювання повинне бути потужним, але компактним.
  5. Крім того, велике значення має надійність обладнання — знайдіть ліцензійну техніку з гарантіями від виробника чи постачальника товарів.

Вибір слушної схеми

  1. Розрахуйте потребу оселі в теплі, враховуючи такі нюанси, як об'єм приміщень, якість ізоляції конструкцій, кліматичні умови, тепловтрати крізь вентиляцію, розташування вікон тощо. Для приблизного результату зверніться до онлайн-калькуляторів, а для точного розрахунку проєкту опалення —  у спеціалізовану кліматичну компанію.
  2. Порівняйте різні типи схем опалення, зокрема газові, електричні, твердопаливні котли, теплові насоси, сонячні панелі тощо. Зверніть увагу на переваги та недоліки кожного варіанту — вони можуть змінюватись для кожного окремого об'єкта.
  3. Порівняйте вартість закупки, встановлення та обслуговування того чи іншого варіанту опалення. 
  4. Якщо для вас важливий екологічний аспект, зверніть увагу на інноваційні системи, що працюють на відновлювальних джерелах енергії та виключають негативний вплив на довкілля.
  5. Якщо не можете визначитись із найоптимальнішою у вашому випадку схему, зверніться в інженерну компанію, котра зможе зробити професійний аналіз оселі та підібрати кращий з доступних варіантів опалення квартири. 

Яке обладнання потрібно, щоб зробити опалення у квартирі правильно?

Кожна бригада має певний набір монтажного інструменту, зокрема:

  1. Дриль, шурупокрут;
  2. Зварювальний апарат та паяльник;
  3. Різноманітний різальний та шліфувальний інструмент;
  4. Клещі, плоскогубці, ножі, ключі;
  5. Засоби безпеки: респіратор, окуляри, рукавиці та подібний захисний одяг;
  6. Гайки, свердла, гвинти, дюбелі та інші розхідники.

Також, в залежності від типу опалення, знадобиться певна опалювальна техніка та аксесуари, з яких буде зібрана комунікація. У цей список можуть входити:

  • Газові, електричні, твердопаливні котли, теплові насоси, бойлери, сонячні панелі чи автономні агрегати для виробітку тепла. 
  • Радіатори, конвектори, фанкойли або системи «тепла підлога» для нагріву повітря у кімнатах;
  • Трубопровід (мідний, сталевий, алюмінієвий чи пластиковий матеріал);
  • Фітинги, клапани, вентилі та інші регулювальні аксесуари;
  • Розширювальні баки тощо.

CKu2qYb9vVhbM-C9vLxvB7t7n2EJ53O0t1ZSEZqNAEuzKzn887Nrgenlz5CNXvkchXb6_KewGyfk0atH25zEhp2VWAD5Cc2DcrIoPWjKZT41bmtNsbxrfZkLH9NBL55W7wy7aW0iUjlL-gHGvqq_RQ

Монтаж системи опалення квартири: послідовність робіт

  1. Укладання, кріплення та ізоляція трубопроводу;
  2. Встановлення шумоізоляційних елементів для зниження вібрацій;
  3. Установка та підключення радіаторів у приміщеннях;
  4. Обв'язка та підключення котла чи альтернативного нагрівального агрегата до схеми опалення.
  5. Монтаж димоходу та автоматичних систем безпеки, наприклад датчиків диму чи витоку води/газу.
  6. Перевірка труб та їх з'єднань на герметичність;
  7. Пусконалагоджувальні роботи та навчення власників роботі з приладами;
  8. Прийняття готової системи опалення в експлуатацію.

Чому монтаж системи опалення у квартирі краще довірити професіоналам?

  1. Співпраця з профі забезпечує швидкуі якісну установку опалення завдяки багаторічному досвіду та відповідній освіті підрядників. Спеціалісти знають усі тонкощі роботи з різними типами опалювального приладдя та зможуть допомогти навіть зі складними, неординарними проєктами.
  2. Замовляючи проєктування та монтаж опалення у професіоналів, ви будете впевнені у якості обраного технічного рішення та доставленого обладнання. 
  3. Професійні компанії надають гарантії на виконані роботи й техніку. Якщо ви знайдете несправність в опаленні впродовж гарантійного терміну, усе полагодять безкоштовно. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews