У Рівненській області збільшилася кількість медзакладів, де можна отримати психологічні послуги

08.01.2024 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

На Рівненщині безоплатну психологічну допомогу надають вже 103 «первинки». Плануємо збільшити цей показник, аби психологічну допомогу змогла отримати кожна людина. Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

«Мова йде про медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу. Це сімейні лікарі, педіатри та терапевти. На сьогодні у 103 установах таку послугу для дорослих і дітей надають 277 лікарів. Усі фахівці пройшли спеціальне навчання. Це стало можливим завдяки пакету НСЗУ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» у Програмі медичних гарантій», - сказав Сергій Подолін.

Так, у межах пакета пацієнти можуть безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу.

Також він додав, що в 2024 році передбачено, зокрема, такі послуги: оцінка психічного стану, направлення на проведення лабораторних та інструментальних досліджень, надання першої психологічної допомоги, психологічна підтримка членів родини, навчання техніці самодопомоги та інше.

При цьому, проконсультуватися у психіатра можна безоплатно та без направлення. Для цього потрібно звернутися в будь-який медичний заклад, який за договором із НСЗУ надає амбулаторну допомогу та має в штаті лікаря-психіатра.

Для того, щоб перевірити, чи є ваш медзаклад у переліку тих, які надають першу психологічну допомогу, радимо скористатися інтерактивною мапою, https://edata.e-health.gov.ua/.../dashboard/pmg-psychiatry або запитати в операторів гарячої лінії НСЗУ (16-77).

Також використовуйте ресурси Всеукраїнської програми ментального здоров'я Ти як?.
▪️ як допомогти дитині https://www.howareu.com/#section-help-child-text
▪️ як допомогти собі https://www.howareu.com/#section-first-aid-kit
▪️ техніки самодопомоги https://www.howareu.com/#techniques

Пресслужба Рівненської ОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews