Як застрахувати своє авто у 2024 році і не переплатити

17.01.2024 15:52   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Як відомо, кожен український водій має прослідкувати за тим, чи не втратила чинність його страховка. Адже без обов’язкової автоцивілки не можна сідати за кермо власного авто. Цей порядок спричинений тим, що в такий спосіб захищається фінансовий добробут водія й усіх учасників дорожнього руху. Люди можуть бути впевнені, що в разі ДТП їхні збитки будуть компенсовані. Щоправда, треба пам’ятати, що автоцивілка покриває витрати третіх осіб, а винуватцю ДТП доведеться відновлювати своє авто власним коштом.

Чому необхідно мати ОСЦПВ та скільки коштує ця страховка

Насамперед наявність автоцивілки — це вимога чинного законодавства України. З іншого боку, це ідеальний спосіб збереження власних фінансів. Дорога буває непередбачуваною, навіть досвідчений водій може стати винуватцем аварії. Однак завдяки автоцивілці, оформленій у страховій компанії, збитки, завдані іншому автомобілю, будуть відшкодовані. Ціна автоцивілки є невеликою в порівнянні з тими сумами, які довелося б сплачувати потерпілим у разі ДТП.

Вартість страховки формується на основі таких факторів:

  • об’єм двигуна (чим він більший, тим вища вартість поліса);
  • місце реєстрації автомобіля (страховка коштує дорожче у великих містах);
  • спосіб користування транспортним засобу (якщо водій використовує машину як таксі, то йому доведеться сплатити більше).

Приблизну вартість можна розрахувати, якщо ввести параметри власного авто на офіційному сайті вибраної страхової компанії.

Поради, як зекономити на автоцивілці: на що варто звернути увагу

Загалом вартість поліса ОСЦПВ розраховується так, що на базові критерії розрахунку (наприклад, на тип автомобіля чи регіон реєстрації) вплинути важко. Проте додаткові послуги варто вибирати з розумом. Особливу увагу треба приділити франшизі, наявності прямого врегулювання.

Франшиза є частиною страхової виплати, яку водієві доводиться сплатити самостійно. Її сума фіксується в договорі зі страховою компанією. І чим менший її розмір, тим вища ціна ОСЦПВ. Виправданою вважається наявність франшизи, наприклад, коли автомобіль використовується рідко або знаходиться в малонаселеному районі.

Пряме врегулювання — це можливість отримати компенсацію від своєї страхової організації після аварії. Якщо обидві компанії беруть участь в угоді про пряме врегулювання, постраждалий водій може звернутися безпосередньо до свого страховика, а не до компанії винуватця події. Саме такий підхід пропонує своїм клієнтам СК «УНІКА».

Крім того, прослідкуйте, чи не належите ви до категорій осіб, яким надається право на 50% знижки на покупку ОСЦПВ. Це пенсіонери, люди з інвалідністю другої групи, учасники війни.

Як придбати страховий поліс

При виборі місця страхування автомобіля дуже важливо правильно оцінити страхову компанію. Попри їхню схожість, відмінності існують, і існує ризик потрапити на шахраїв. Тому рекомендується звернути увагу на такі фактори:

  • тривалість роботи компанії на ринку. Чим довше організація працює в Україні, тим надійнішою вона є;
  • позиція в рейтингу страхових компаній. Це є свідченням стабільності та довіри з боку клієнтів.

Крім того, варто звернути увагу на статистику компенсацій, яка повинна перебувати в межах середнього значення по ринку та не мати явних перекосів у будь-яку зі сторін. Додатковим показником надійності компанії є наявність позитивних відгуків клієнтів. Також нагадаємо, що вартість поліса не повинна бути надто низькою, оскільки це може свідчити про небажання організації виплачувати компенсації. Надійна компанія з досвідом на ринку та відповідал


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews