Токарні верстати з ЧПУ - сучасне обладнання

22.01.2024 07:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Нині устаткування металообробки токарного типу нерідко оснащується ЧПУ. Це з тим, що нині малосерійне виробництво виробів із металу прагне підвищення стандартів якості. Конструкція токарних верстатів з ЧПУ, які можна вибрати на Abplanalp, має низку переваг на відміну від обладнання, що не має ЧПУ.

На токарних верстатах з ЧПУ, крім стандартних складових, застосовують компонування, яке надає станині спеціальні похилі напрямні. Ці напрямні, у свою чергу, дозволяють легко видаляти стружки та захищають робочу зону. Місце для різання на токарних верстатах, як правило, захищається за допомогою спеціальних кожухів.

Як відбувається обробка: подробиці роботи токарних верстатів з ЧПУ

Для більшої ефективності токарних верстатів з числовим програмним керуванням необхідно заздалегідь підбирати керуючу програму, яка забезпечуватиме безперебійну роботу обладнання та правильний процес обробки заготовок.

У процесі обробки заготівлі деталі ріжучого механізму є рухомими, тоді як координатна система деталі залишається нерухомою - цей чинник варто враховувати під час складання програми роботи устаткування.

Обробка металевих заготовок на токарних верстатах з ЧПУ відбувається за спеціально створеним маршрутом, тобто відповідно до встановленої програми. Цей процес передбачає кілька етапів:

  • чернова обробка;
  • чистова обробка;
  • додаткова обробна обробка.

Найчастіше перші два етапи обробки поєднуються в один, завдяки цьому збільшується продуктивність токарного обладнання, тоді як трудомісткість виробництва знижується.

Залежно від маси розрізняють верстати легкі (до 1 тонни), середні (до 10 тонн) та важкі (понад 10 тонн).

Різання металу (зняття металевої стружки із заготовки) здійснюється за допомогою високоміцного різця зі змінними пластинками (або з напайкою та заточенням під певним кутом). Закріплений у різцетримачі різець обробляє поверхню заготовки, переміщаючись вздовж і впоперек осі обертання цієї заготовки. Влаштування токарних верстатів має забезпечити не тільки відповідну потужність механізму приводу та механізму поздовжньої подачі, але й статичність різця та заготівлі.

Верстати з ЧПУ як сучасний вибір

В даний час токарні верстати з ЧПУ застосовуються як для одиничних, так і дрібносерійних або масових виробництв. Все залежить від типу самого верстата та виробничих завдань, які він має вирішувати. Так, токарне металообробне обладнання може використовуватись для серійного виробництва, якщо воно має гідравлічні супорти.

Коли справа стосується масового виробництва металевих виробів, зазвичай користуються токарними автоматами чи напівавтоматами. Очевидною перевагою токарних верстатів з ЧПУ є також те, що їх обслуговування в основному зводиться до періодичного налагодження обладнання. Плюс техобслуговування цього типу верстатів передбачає регулярну перевірку ключових вузлів.

Плюси токарних верстатів з ЧПУ

Коли йдеться про обладнання, яке можна знайти на https://abplanalp.ua/ru/tokarnye-stanki-chpu/, варто говорити про наступні переваги:

По-перше, швидкість виробництва деталей збільшується майже вдвічі. Досягається це рахунок обробки деталі з однієї чи двох установок. Крім того, скорочується час на зміну інструменту – як правило, верстати з ЧПУ обладнуються автоматичною револьверною головкою, яка в процесі роботи може змінювати різальний інструмент. Така обойма інструменту може вмістити до 12 інструментів різного призначення.

По-друге, точність обробки деталей. Комп'ютерне керування верстатом максимально виключає негативні наслідки від втручання у процес обробки людського фактора. Обробка деталей на верстатах з ЧПУ виконується з точністю до мікронів.

По-третє, чистота обробки. Гідравлічний привід під чітким контролем програмного забезпечення верстата рухається із заданою швидкістю настільки плавно, що при певних налаштуваннях закінчена деталь виглядає як полірована.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews