Роман Іванісов: Продовжуємо нищити корупцію, бо вона загрожує національній безпеці України

30.01.2024 12:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Україна додала +3 балів у глобальному рейтингу Індексу сприйняття корупції – СРI - за 2023 рік. Згідно з оприлюдненим #Transparency International Ukraine дослідженням, зараз в України 36 балів та 104 місце серед 180 країн, і це наш найкращий показник за увесь час, - вважає народний депутат України від Рівненщини, член Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Роман Іванісов.
 
Попри війну і загрози, ми продовжуємо нищити корупцію, бо розуміємо, що це ганебне явище – найбільший внутрішній ворог і загроза нашій національній безпеці.
 
«З часів Революції Гідності і початком великого реформування за 10 років Україна додала загалом 11 балів у дослідженні. Зростання навіть під час повномасштабної війни в Індексі сприйняття корупції–2023 стало можливе завдяки активній роботі антикорупційних та інших державних органів», — зазначили в Transparency International Ukraine.
 
Рекомендації від експертів організації на 2024 рік:
- підвищити ефективність боротьби з топкорупцією;
- ефективно використовувати на потреби держави активи корупціонерів та поплічників росії;
- розпочати реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби України.
Детальніше про дослідження: https://cpi.ti-ukraine.org/.
 
Своєю чергою, нагадаю про ключові Закони, які Комітет з питань антикорупційної політики ухвалив від початку повномасштабного вторгнення і які стосуються діяльності антикорупційних органів:
 
- Закон України від 7 вересня 2022 року № 2582-IX «Про внесення зміни до розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України". Ним ми встановили обмеження щодо призначення на посаду директора Національного антикорупційного бюро України особи, яка після введення воєнного стану перебувала за межами України сукупно більше 21 дня станом на останній день прийому документів від осіб, які претендують на участь у конкурсі.
 
- Закон України від 20 вересня 2023 року № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану». Відновлено обов’язок для державних службовців подавати декларацію осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також відкрито цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру цих декларацій. Але з урахуванням воєнного стану, в закон внесено зміни про обмеження доступу до декларацій військових і деяких інших категорій осіб.
 
- Закон України від 8 грудня 2023 року № 3502-IX «Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України». Документом збільшено граничну чисельність Національного антикорупційного бюро України на 300 осіб.
 
- Закон України від 8 грудня 2023 року № 3503-IX «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України». Виключено положення, що обмежували повноваження НАЗК щодо перевірки майна (активів), які вже пройшли перевірку та з’ясування походження майна набутого особою до призначення на відповідну посаду державної служби.
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews