Вишуканий світ Cristal Champagne: що варто знати про культовий напій

22.02.2024 16:09   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Завдяки елегантному пакуванню та поширенню в поп-культурі Cristal Champagne асоціюється з розкішшю. Ігристе вино згадується в піснях культових артистів, серед яких Drake та Lana Del Rey. Цікаво, що назва не просто так пов’язана з кристалами. Перші крихітні флакони для ігристого вина виготовляли зі свинцевого кришталю. На аукціонах цінник на шампанське Cristal інколи сягає $26 000. Що такого особливого в ігристому вині — з’ясуймо в статті.

Історія створення Cristal Champagne

Рецепт належить Луї Родереру. Ігристе вино виготовили на замовлення Олександра II у 1876 році. Цар остерігався вбивства, тому наказав постачати шампанське в пляшках виключно з прозорого скла. Пласке дно, на думку Олександра II, мало завадити вбивці прикріпити вибухівку.

Царське панування завершилося в 1917 році, а випуск Cristal Champagne продовжили. У 1945 році продукцію презентували міжнародній спільноті. Золота фольга має історичне підґрунтя. Наприкінці XIX століття для позначення класу шампанського використовували систему колірного кодування. Золото повʼязували з найвищим класом. Такий варіант пакування також має практичне застосування. Блискуче покриття захищає ігристе вино від негативного впливу сонячного проміння.

Випуск шампанського Cristal — справа сім’ї Родерер. Зараз за розвиток компанії відповідає Фредерік Рузо — представник сьомого покоління.

Відмінні риси шампанського Cristal

Компанія переконана, що якість важливіша, ніж кількість. Річний об’єм виготовлення Cristal Champagne становить до 400 000 пляшок. Це невеликі показники, якщо взяти до уваги, що Dom Perignon щороку випускає понад 5 000 000 пляшок. Інші конкурентні відмінності:

  1. Виноград. Лози, з яких збирають ягоди для виготовлення шампанського Cristal, — надзвичайно старі. Мінімальний вік — 25 років. На практиці цифри вищі — майже 60 років. Що старша лоза, то менше ягід вона дає, підвищуючи цінність ігристого вина.
  2. Шампанське Cristal — завжди вінтажне. Ігристе вино витримується в підвалах упродовж шести років. Далі — дегоржаж. Так називають процес видалення дріжджового осаду після вторинної ферментації в закоркованих пляшках. Після вливання тиражного лікеру Cristal Champagne відправляється на повторну витримку, що триває 8–10 місяців.
  3. Компанія Louis Roeder — прихильник старої школи. У 2000 році команда зосередилася на впровадженні принципів біодинамічного сільського господарства. Компанія не тільки припинила використання пестицидів на виноградниках, а й налагодила оброблення землі за допомогою коней.

Цікавий факт наостанок: у 2002 році Cristal визнали найкращим шампанським за версією Wine & Spirits Magazine. Напій отримав максимальну оцінку — 100 балів. З того часу продукція вважається товаром Веблена. Економічний термін описує продукт, попит на який пропорційний його високій вартості, що суперечить закону попиту. Захмарний цінник — символ статусу та розкоші.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews