У Рівненській області можуть з'явитися «зелені кімнати»: що це таке та навіщо вони потрібні

23.02.2024 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Ініціативу створення таких просторів в різних громадах Рівненщини обговорили фахівці Денного центру соціально-психологічної допомоги та керівництво нацполіції.

Напередодні директорка центру Олена Бобровська та керівник ГУНП в Рівненській області Віктор Шанський підписали меморандум про співпрацю. Це стало черговим і логічним етапом уже налагодженої співпраці між фахівцями закладу обласної ради та поліцейськими.

Робота «зеленої кімнати» - один із таких напрямків. Як розповіла Олена Бобровська, приміщення такого формату, спеціально обладнане для спілкування фахівців із дітьми, які скоїли правопорушення або стали свідками, або постраждали від насильства. За час роботи «зеленої кімнати» на базі Денного центру спільно зі слідчими поліції було проведено 13 опитувань.

- «Зелена кімната» - це не про стіни та іграшки. Це система заходів для забезпечення прав і свобод дитини в ході слідчих та процесуальних дій через створення умов та впровадження європейських стандартів у спілкуванні представників поліції з дитиною. Важливим є те, що дитина уникає ризику повторної травматизації. Розмова відбувається в присутності психолога. І лише психолог, який володіє відповідними знаннями, може правильно поставити певні запитання, які попередньо отримав від учасників слідчого процесу, - пояснила Олена Бобровська.

Для цього в «зеленій кімнаті» створена особлива атмосфера та є спеціальні анатомічні ляльки, інші іграшки, за допомогою яких учасники процесу можуть зрозуміти, що насправді відбувалося з дитиною.

Важливо, що психологи, які працюють в «зеленій кімнаті» мають пройти відповідне навчання. Процес координує Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх спільно з українськими та міжнародними організаціями.

Також створено реєстр психологів, до якого звертаються правоохоронці, коли необхідно провести допит чи опитування.

Тому під час зустрічі фахівці Денного центру та нацполіції домовилися про готовність спільно допомогти громадам у створенні таких просторів. Передусім, йдеться про інформаційний супровід та проведення відповідних навчань.

Крім того, обговорили можливість проводити спільні адвокаційні заходи в питаннях запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильство.  

Адже це також напрямки, якими займаються фахівці обласного комунального закладу у співпраці з поліцейськими. Нагадаємо, що на базі центру діє мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, яка виїздить за викликом, працює з постраждалими в Рівненській громаді та за її межами. Фахівці центру надають психологічну допомогу, а в разі потреби поселяють постраждалих у спеціалізовані заклади.

Якщо маєте потребу в допомозі фахівців Денного центру, телефонуйте +30978850490.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews