Вісім тисяч жінок обстежили виїзні бригади Рівненського перинатального центру: які результати

08.04.2024 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

За 15 місяців дії проєкту, в рамках якого фахівці Рівненського обласного перинатального центру виїжджають у громади, обстежили майже 8 тисяч жінок.

Нагадаємо, що на виїзді працюють терапевт, акушер-гінеколог, мамолог, медсестра, а також уролог. Жінок обстежують безкоштовно й анонімно, лікарі беруть необхідні проби. Можна також пройти УЗД, а за згодою — здати аналіз на ВІЛ/СНІД, гепатити В і С.

Як розповіла помічниця регіональної координаторки проєкту Маргарита Цілінська, виїзди планують заздалегідь і саме туди, де немає гінеколога. За день встигають оглянути до 25 людей. Якщо записується більше - візит у громаду розділяють на кілька поїздок. 

Тих, у кого виявляють патології, скеровують у медзаклади для додаткових обстежень. Зауважимо, що електронне направлення діє рік. 

Серед проблем зі здоров’ям, які фахівці виїзної бригади виявляють найчастіше, -

доброякісні новоутворення шийки матки, патології молочних залоз. Через важчу фізичну роботу, яку роблять жінки на селі, поширеним явищем є опущення статевих органів. 

Однією з головних причин таких проблем зі здоров’ям є те, що жінки по кілька років не відвідують профільних лікарів. Фіксують навіть випадки, коли такі візити ігнорують десятиліттями.

Тому фахівці перинатального центру вкотре закликають жінок скористатися можливістю і таки побувати на прийомі у виїзної бригади. Адже це, передусім, зручно.

У квітні виїзні бригади працюватимуть у 15 населених пунктах Дубенської та Гощанської громад. Подальший графік виглядає так:

5, 8, 12, 15, 17, 22 квітня – Гоща

-️ 9 квітня – Воскодави

-️ 10 квітня – Жаврів

-️ 11 квітня – Тучин

-️ 18 квітня – Березівка

-️ 19 квітня – Головин

-️ 24 квітня – Томахів

-️ 25 квітня – Бабин

-️ 26 квітня – Горбаків

-️ 29 квітня – Рясники

-️ 30 квітня – Іллін .

Нагадаємо, що робота виїзних бригад Рівненського обласного перинатального центру стала можливою за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Пресслужба Рівненської обласної ради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews