У Рівному відкрили виставку про Пересопницьке Євангеліє

13.05.2024 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Експозицію підготували два комунальні заклади обласної ради - Рівненський обласний краєзнавчий музей та Культурно-археологічний центр Пересопниця. Присвячена вона ювілейній даті – 875-річчю першої літописної згадки села Пересопниця Дядьковицької територіальної громади.

Виставка розповідає про історію та культурну цінність цієї рукописної пам’ятки староукраїнської мови, створеної в середині XVI ст. на території сучасної Пересопниці.

Це один із перших перекладів біблійного тексту на староукраїнську мову, що робить його безцінною пам'яткою української писемності. А рівень написання Пересопницького Євангелія унікальний за якістю, шрифтами, малюнками, що без сумніву єднає нас з європейською видавничою культурою.

З цією визначною для українців книгою пов’язують імена її творців: литовського писаря Михайла Василевича та архімандрита Пересопницького монастиря Григорія, а також меценатів – волинської княгині Анастасії Заславської та князів Чорторийських.

Оригінал книги зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки імені В.І.Вернадського.

Знане та важливе це видання ще й тим, що на ньому (окрім Конституції України) президенти України присягають на вірність своєму народові.

Банерну виставку доповнюють фотографії розкопок, експонати з фондів краєзнавчого музею, тематична література.

Відвідувачі можуть скористатися допомогою аудіогіда, встановленого за допомогою QR-коду.

А вже 12 травня в Культурно-археологічному центрі «Пересопниця» відзначатимуть 875-річчя першої літописної згадки села Пересопниця, де можна буде побачити копію Пересопницького Євангелія та інших унікальних рукописних книг та багато цікавих експонатів, знайдених під час археологічних розкопок на території центру.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews