Європейський тиждень громадського здоров’я стартував у Рівненській області: чого слід очікувати

14.05.2024 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Цьогоріч з 13 по 17 травня в Україні вшосте відбувається Європейський тиждень громадського здоров’я. Ініціативу започатковано у 2019 році. Тоді ж до неї приєдналася і Україна.

Про це під час брифінгу повідомив гендиректор Рівненського центру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області Роман Сафонов.

«Широкомасштабна збройна агресія росії призвела до зростання ризиків тяжких епідемічних ускладнень та тягаря для системи громадського здоров’я. Тому ця подія  має на меті привернути увагу до здоров'я та добробуту громадян», - розповів Роман Сафонов. 

Він додав, що громадське здоров’я – термін, що виходить поза рамки медичної сфери. Це і про те, щоб люди не тільки жили довго, а й при цьому до найстаршого віку зберігали активність, світлий розум і любов до життя. Це також про психічний та соціальний добробут кожного з нас.

Впродовж Європейського тижня громадського здоров’я у Рівненському обласному центрі контролю  та профілактики хвороб (ЦКПХ) нагадуватимуть про прості речі, які сприяють збереженню здоровʼя, а також висвітлюватимемо теми піклування про власний психічний добробут та підтримку рідних і близьких.

У кожному районі фахівці ЦКПХ проводитимуть інформаційно-освітні заходи та акції спрямовані на популяризацію здорового способу життя. Планується вимірювання артеріального тиску, рівня цукру в крові, поширення інформаційних матеріалів.

У Рівному теж заплановані відповідні заходи, де охочі зможуть виміряти артеріальний тиск, рівень цукру та холестерину в крові, визначити індекс маси тіла, обстежитись швидкими тестами на ВІЛ та вірусний гепатит С, пройтися стежкою ментального здоров’я. 

Разом із тим, всі ми відповідаємо за своє здоровʼя і простими діями та рішеннями можемо впливати на його збереження. Що може кожен:

• дотримуватися здорового способу життя;

• робити всі щеплення за графіком, зокрема й в дорослому віці;

• самоізолюватися в разі інфекційної хвороби;

• використовувати бар’єрну контрацепцію;

• ходити на профілактичні огляди до лікаря щороку, навіть якщо нічого не болить;

• щороку робити тести на ВІЛ і гепатит С, щоб вчасно почати лікування і не заражати інших;

• пройти курси домедичної допомоги, щоб за потреби допомогти іншим;

• ділитися з іншими правдивою інформацією про здоров’я та користуватися лише офіційними джерелами інформації.

Пресслужба РівнеОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews