На засіданні антикорупційного комітету розглянули декілька проектів законів, які потребували додаткової правової оцінки

04.06.2024 13:04   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Сьогодні на засіданні антикорупційного комітету розглянули декілька проектів законів, які потребували додаткової правової оцінки -, повідомив народний депутат від Рівненщини, член антикорупційного комітету ВРУ Роман Іванісов.
 
До обговорення законопроекту №10372 «Про самоврядування в сфері охорони здоровʼя» доєднався перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров. Під час дослідження документу було виявлено наступні недоліки:
- невизначеність у питанні притягнення до адміністративної відповідальності (призупинення дії свідоцтва);
- недосконало викладений перелік дисциплінарних проступків;
- нечіткість у правилах видачі свідоцтва (комітетом зауважено на необхідності автоматизації процесу видачі свідоцтв);
- незрозумілий процес застосування пацієнтом експериментальних препаратів.
 
Щодо останнього пункту, наразі чинний закон передбачає, що пацієнти можуть надати згоду на використання препаратів, які не мають ліцензування. Але новий законопроект пропонує іншу процедуру застосування таких препаратів (погодження від МОЗ). Тому незрозуміло, яким чином після прийняття даного законопроекту пацієнт матиме змогу використання експериментальних препаратів за його особистої згоди. Під час обговорення законопроекту, заступник міністра охорони здоровʼя погодився, що ця норма потребує доопрацювання.
null
Комітетом прийняте рішення визнати законопроект таким, що містить корупціогенні фактори, які необхідно усунути до другого читання.
 
Законопроект №9516 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах» також визнаний комітетом таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства в окремих нормах. Якщо коротко, то нам пропонують під виглядом «поліпшення санітарного стану лісів» пропихнути одноособове і безконтрольне розпорядження лісовим фондом України.
 
Зміни до Лісового кодексу України, які передбачає даний законопроект, призведуть до надмірної концентрації повноважень у органів виконавчої влади на місцях, бо законопроект встановлює, що погодження з центральним органом виконавчої влади тепер буде не потрібно. Також пропонується виключити з Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» норму, яка вимагає проведення обов’язкової оцінки впливу на довкілля для здійснення суцільних санітарних рубок на площі понад 1 гектар! Одним словом, руби безконтрольно, скільки хочеш. Ганебна річ, особливо під час війни!
null
Щодо законопроекту №11238 «Про Національну установу розвитку». Автор заявляє, що ця установа створюється в рамках трансформації фонду розвитку підприємництва. Водночас, установі надаються повноваження самостійно встановлювати, хто є її цільовою групою для кредитування, що також є надмірною концентрацією повноважень. Тому документ визнано таким, що містить корупційні ризики.
 
Під час проведення антикорупційної експертизи розглянули, зокрема, законопроект №6569-д про створення військової поліції. Визнали таким, що відповідає антикорупційному законодавству та рекомендували Верховній Раді прийняти у першому читанні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews